Realtid fick ett tips om att finansbolaget Rockers storägare Schibsted och LMK Industri vill tar sig ur ägandet i Rocker. Schibsted bekräftar visserligen att försäljning är ett tänkbart alternativ, men att det inte pågår någon aktiv försäljningsprocess. LMK säger å sin sida att man är väldigt nöjd med, och stöttar, det strategibyte som Rocker gjorde förra året.
Schibsted och LMK förnekar försäljning: ”Rocker är på rätt väg”
Mest läst i kategorin
Först en kort bakgrund: Stockholmsbaserade Rocker, tidigare känd som Bynk, skulle bli Europas ledande neobank. De tre grundarna av Rocker, Dennis Ahlsén, Jonas Hultin och Mathias Johansson, har alla en bakgrund från Lendo och såg länge en börsnotering som en tänkbar väg för framtiden. Hastigt, och möjligen mindre lustigt, ställdes dock börsnoteringen in, något som gav rådgivarna Carnegie och Pareto en miljonsmäll. Hanna Neidenmark klev av som vd, CFO:n Frida Bexelius klev in som tillförordnad vd innan Jonas Hultin senare klev på som vd.
Sedan kom Realtids granskning i vägen. Vi kunde visa att bilhandlare rundar Santanders låneregler via Rocker, och att cheferna sålde sina egna bilar till Rocker. Granskningen fick till följd att Santander och Rocker gick skilda vägar. Santander bötfälldes i Norge för brister kring penningtvätt samtidigt som Rocker tvingades göra sig av med folk.
Årsredovisningen från 2022 är inte ännu klar, men siffrorna från 2021 talar sitt tydliga språk. Då låg intäkterna på 106 miljoner kronor, medan resultatet var minus 143 miljoner kronor. Det balanserade resultatet låg då på minus 405 miljoner kronor.
Uppgifter till Realtid gör gällande att storägarna Schibsted och LMK Industri har tappat förtroendet för finansbolaget Rocker och att man försöker sälja det som går av bolaget. Källor uppger för Realtid att båda parter vill ta sig ur en enorm förlustaffär.
– Huvuden har redan fått rulla på Schibsted. Förhandlingar sker just nu ovanför grundarnas huvuden. Inget intresse finns dock för att köpa hela bolaget. Storägarna tittar på möjligheten att sälja delar av bolagets verksamhet och lägga ner resten, säger en källa till Realtid.
Detta är dock inget som ägarnas representanter säger sig känna igen. Realtid har sökt LMK Industris vd Peter Ragnarsson som hänvisar till styrelseordförande Lars Frithiof som säger till Realtid att han inte vill kommentera innehaven utan hänvisar till Rocker. Däremot får vi ett svar från Christian Krüeger, som även sitter i Rockers styrelse:
– Vi har varit med sedan starten och har stöttat bolaget hela tiden. Vi har inte ändrat uppfattning om bolaget, men det är sant att vi blev kontaktade av olika aktörer efter den inställda IPO-processen. Nu går Rocker dock mot lönsamhet, tack vare den strategi som sattes för ett år sedan. Sedan dess är vi väldigt nöjda, vilket du också kommer att kunna se när årsredovisningen för 2022 blir offentlig, säger Christian Krüeger.
Från Schibsteds håll så vill man betona att Rocker har fortsatt starkt stöd.
– Jag vill understryka att vi står bakom dem. Att vi försökte notera bolaget men sedan drog tillbaka den noteringen är ju ingen hemlighet, och sedan har vi haft fortsatt samarbete med Carnegie för att utvärdera vägen framåt. Vi tror fortsatt på Rockers utveckling, säger Susanna Grill Erntell, CFO and Strategy – Growth and Investments, på Schibsted, till Realtid.
Men är det så att ni har försökt att sälja Rocker?
– Vi har en minoritetspost i bolaget och utvärderar alltid olika alternativ, men det pågår ingen aktiv försäljningprocess. Sedan är det självklart att en aktieägare alltid är beredd att sälja sina aktier i ett bolag till rätt pris. Men vi söker ingen sådan försäljning just nu, vi har fullt fokus på att stötta bolaget och den nya planen, säger Susanna Grill Erntell.
Hon poängterar också att om Rocker ska säljas så måste det vara till en bra värdering, men menar att eftersom Schibsted inte har sålt hittills så indikerar det att man har en tilltro till bolaget.
Rocker själva bekräftar att både Schibsted och LMK stöttar bolagets nuvarande strategi till 100 procent.
– Styrelsen beslutade om ny strategi för bolaget våren 2022 med ett tydligt lönsamhetsfokus. Vi ser att den omställning vi gjort av verksamheten sedan dess mot lönsamhet har resulterat i ett snabbt förbättrat resultat, säger Frida Bexelius till Realtid.
Ett tufft beslut var just att säga upp personal – något som Realtid kunde avslöja i höstas.
– Vi har, som nämnts, lönsamhetsfokus. Det har lett fram till att Rocker idag bedriver neobankverksamhet samt Rocker Pay. Rocker Pay tillhandahåller en check-out för privatpersoner som köper och säljer begagnade varor. Fokuset har resulterat i ett snabbt förbättrat resultat med mer än 30 MSEK första kvartalet 2023 jämfört första kvartalet 2022, samtidigt som vi också ser en ökad omsättning, säger Frida Bexelius.
Hur ser framtiden ut för bolaget?
– Våra produkter och tjänster uppskattas av kunderna – speciellt i dessa tider samtidigt som vi rör oss fort mot målet att nå lönsamhet, säger Frida Bexelius.