Riksbankerna i Sverige, Norge och Israel har testat att genomföra valutaöverskridande betalningar, i syfte att underlätta för framtida införande av elektroniska pengar.
Så gick det när Riksbanken testade att växla e-kronor mot e-shekel
Mest läst i kategorin
Projektet Icebreaker undersökte hur digitala centralbankspengar, CBDC, kan användas för internationella betalningar och överföringar. Utöver Sveriges Riksbank drevs det även av Bank of Israel, Norges Bank, och BIS Innovation Hub Nordic Centre. Projektet har dock ingen koppling till den numera pausade satsningen från P27 Nordic Payments.
Realtid har snabbläst slutrapporten, som beskriver hur Icebreaker utvecklat en modell som länkar samman de tre nationella CBDC-nätverken genom en extern hubb. I dagsläget har betalare väldigt få valmöjligheter och liten kontroll över den växelkurs de får och vem som genomför den valutaöverskridande betalningen åt dem. I Icebreakers modell så kan Foreign Exchange (FX)-providers skicka in den växelkurs de är beredda att erbjuda till hubben. Hubben matchar sedan ihop betalaren med den som erbjuder den bästa växelkursen.
Enligt Riksbanken främjar denna modell konkurrensen och minskar även risken för att det ska saknas likviditet i de valutor som ingår i betalningen, vilket kan driva upp kostnaderna och även försena transaktioner. Andra fördelar med modellen är att den minskar avvecklings- och motpartsrisker och att betalningarna endast tar sekunder att genomföra.
– Trots att betalningar inom samma land och valuta har blivit billigare, säkrare och mer effektiva så är valutaöverskridande betalningar fortfarande dyra, långsamma och riskfyllda. När centralbanker undersöker hur CBDC:er skulle kunna fungera är det därför viktigt att inkludera valutaöverskridande betalningar redan från början. Icebreaker är ett värdefullt projekt som visar hur olika CBDC-lösningar i olika länder skulle kunna göra omedelbara valutaöverskridande betalningar möjliga på ett sätt som skulle skänka stort värde till slutanvändarna, säger Aino Bunge, vice riksbankschef, i ett uttalande.