Staffanstorps kommun i Skåne undersöker möjligheterna för kommunen att investera i bitcoin och andra kryptovalutor. Realtid bad kommundirektören och kommunstyrelsens ordförande om en uppdatering.
Så går det för Staffanstorps planer att investera i kryptovaluta
Mest läst i kategorin
Staffanstorp har ungefär en halv miljard kronor investerade i värde- och räntepapper, något som kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) i höstas meddelade att han ville förändra. Framförallt beror det på en oro för att inflationen ska urholka värdet i de klassiska investeringsslagen.
– Jag är oroad för inflation. Jag tror inte att den är så tillfällig som Riksbanken tror. Och det hjälper knappast att centralbankerna trycker nya pengar hela tiden, sa Christian Sonesson nyligen till SvD.
Därför gav han kommundirektören Per Almström i höstas ett uppdrag att utreda förutsättningarna för att Staffanstorp skulle kunna investera delar av sina pengar i kryptovaluta. För Realtid uppger Christian Sonesson att utredningen pågår och ska redovisas senast den 30 april i år.
Oavsett vad utredningen kommer fram till så handlar det om en mindre mängd pengar som skulle investeras i kryptovaluta. Det säger kommundirektören till Realtid.
– Vi är ännu inte klara med utredningen och jag vill inte föregå vad den kommer att komma fram till. Det vi tittar på är de legala förutsättningarna för kommunen att genom vår förvaltare Agenta placera en mycket liten del i kryptovaluta, säger Per Almström.
Kommundirektören han visserligen har ansvaret för utredningen, men han uppger att han tar hjälp utifrån med den.
– Jag utreder det inte själv utan det är andra anställda i kommunen med hjälp av anlitade externa experter, företrädesvis jurister med kompetens inom den kommunala rätten, säger Per Almström.
Kommunens ekonomiska utfall för 2021 är inte ännu färdigställt, enligt kommundirektör Per Almström kommer det ekonomiska målet att överskridas. I den delårsrapport som Staffanstorp publicerade i november beskrivs däremot farhågorna för att kommunen inte når verksamhetsmålen för helåret:
”Sammantaget kan konstateras att utsikterna att uppnå Kommunfullmäktiges mål under år 2021, i en nivå som kan anses vara förenlig med god ekonomisk hushållning, därmed inte är de bästa” skriver Staffanstorps kommun i rapporten.