Realtid

Riksbanken: Ta det lugnt med stora utdelningar och aktieåterköp

Realtid.se
Uppdaterad: 09 nov. 2022Publicerad: 09 nov. 2022

Tillväxtutsikterna i Sverige och omvärlden har försämrats och riskerna för den finansiella stabiliteten har ökat, enligt Riksbanken som bedömer att den största risken i Sverige är bankernas exponering mot de högt skuldsatta fastighetsföretagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Riksbanken konstaterar att världsekonomin för närvarande präglas av att inflationen har stigit till nivåer som inte setts på decennier.

– Att inflationen är hög och räntorna fortsätter att stiga, samtidigt som tillväxten förväntas bli sämre, innebär utmaningar för stabiliteten i det globala finansiella systemet. Efter många år med låg inflation och mycket låga räntor, stigande tillgångspriser och allt högre skuldsättning är det osäkert hur ekonomins aktörer kan hantera en snabb uppgång i inflation och räntor, skriver banken i ett pressmeddelande.

Precis som Realtids Per Lindvall skrivit i ett otal krönikor beskriver Riksbanken hur det över tid byggts upp stora sårbarheter i det finansiella systemet.

– Det handlar i första hand om bankernas exponering mot de högt skuldsatta kommersiella fastighetsföretagen men även om den höga skuldsättningen bland hushållen. Påfrestningarna på många aktörer i det finansiella systemet är nu tydliga, skriver Riksbanken.

De ekonomisk-politiska ramverk som infördes efter 1990-talskrisen samt förstärkningarna av de finansiella regelverken som skedde efter den globala finanskrisen 2008-2009 bidrar till att svensk ekonomi i flera avseenden bedöms ha relativt goda förutsättningar att klara av påfrestningar.

– Det nuvarande ekonomiska och geopolitiska läget innebär dock att både svenska och utländska stabilitetsvårdande myndigheter måste vara vaksamma på utvecklingen och stå redo att sätta in åtgärder, om situationen skulle kräva det. Riksbanken har till exempel möjlighet att tillhandahålla likviditet vid behov.

Riksbanken understryker emellertid att det viktigt att marknadsaktörerna inser att de inte alltid kan räkna med stöd.

– Det är inte Riksbankens uppgift att underlätta för enskilda aktörer som har tagit för stora risker.

ANNONS

Riksbanken anser att den ekonomiska utvecklingen innebär en ökad risk för att de svenska storbankerna ska drabbas av stora kreditförluster. Och för att de ska kunna hantera eventuella förluster och ha fortsatt goda möjligheter att förse ekonomin med krediter även i ett stressat läge är det viktigt att motståndskraften i banksektorn är god. Eftersom riskerna nu har ökat anser Riksbanken att bankerna bör vara återhållsamma med stora utdelningar och aktieåterköp.

För att förbättra bostadsmarknadens funktionssätt och hantera riskerna med hushållens skuldsättning vill Riksbanken se breda reformer inom bostads- och skattepolitiken. Frånvaron av reformer har bidragit till att det funnits ett behov av makrotillsynsåtgärder. De åtgärder som Finansinspektionen satt in, som amorteringskraven och bolånetaket, har fått hushållen att amortera mer och ta mindre lån. Riksbanken anser att dessa åtgärder bör behållas och att det vore olämpligt att  nu införa ett generellt undantag i amorteringskraven.

Cyberhotet har ökat i takt med att det säkerhetspolitiska läget försämrats under 2022. Därför är det viktigt att skyndsamt stärka förmågan att förebygga, upptäcka och hantera cyberhot. Riksbanken konstaterar att arbetet går framåt, men ambitionen och takten bör höjas.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS