Med regeringens nya lagförslag om konsumentkrediter kan Sverige få Nordens striktaste tillståndsregler. Detta kan sätta käppar i hjulet för många innovativa bolag.
Regeringens nya kreditlag kan slå ut många fintechbolag


Mest läst i kategorin
Endast banker och andra kreditinstitut ska i framtiden ha rätt att erbjuda eller förmedla krediter till konsumenter. Det framgår av regeringens lagförslag som överlämnades till Lagrådet den 30 januari.
”Det är rimligt att införa åtgärder som syftar till att stärka konsumentskyddet och minska osund kreditgivning, men den nya regleringen är ett trubbigt verktyg för att träffa det man vill komma åt”, säger Tobias Björklund, advokat och delägare på Setterwalls Advokatbyrå, i ett pressmeddelande.
Missa inte: EU:s nya krav mot fintechbolag: ”Ingen kommer undan”. Realtid
För många svenska fintechbolag innebär förslaget ett avgörande vägval: ansöka om banktillstånd och strukturera om verksamheten – eller avveckla den helt.
Lagförslaget är tänkt att träda i kraft den 1 juli 2025, med en övergångsperiod fram till juli 2026.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Måste bli banker
Sverige går längre än grannländerna i sin reglering.
Varken Danmark, Norge eller Finland ställer krav på att aktörer som förmedlar eller tillhandahåller konsumentkrediter måste vara auktoriserade som banker.

Banktopp: Snart accepteras krypto på Wall Street
Stora banker på Wall Street i New York kan inom kort tvingas acceptera betalningar med kryptovalutor, det spår Bank of Americas vd.
”Ett alternativ hade varit att ytterligare reglera produkten, det vill säga krediten, eller marknadsföringen av den – eller att införa skarpare krav på konsumentkreditinstitut, istället för att så drastiskt begränsa möjligheten att alls tillhandahålla produkten”, säger Björklund till Realtid.
Senaste nytt
Övermäktig omställning
Lagrådet har särskilt kritiserat delen av förslaget som gäller förmedlare av konsumentkrediter.
”Lagrådet anser att det är ett närmast oproportionerligt ingrepp och tillstyrker inte förslaget i den delen utan menar att frågan behöver utredas vidare”, förklarar Björklund.
Läs även: Bankerna stänger av konton i rekordfart. Realtid
För mindre aktörer kan omställningen bli övermäktig.
”Entreprenörer som kanske inte har så stora möjligheter att starta upp en bank från början kommer få svårare att slå sig in på marknaden. Regelkraven är lägre för konsumentkreditinstitut än om du från början ska vara en bank”, säger Björklund till Realtid.
Konsekvenser för konsumenter
Företag som väljer att ansöka om banktillstånd står också inför stora utmaningar.
”Väljer man att gå vidare och söka tillstånd får man satsa stora resurser för att få och upprätthålla det. Man kommer behöva mer interna resurser, compliancefolk och liknande, samt sannolikt behöva köpa in mer externa resurser”, förklarar Björklund.

Neobanker blir tillhåll för kriminella: ”Flitiga användare”
I en färsk rapport föreslår man att neobankerna ska begränsas från att erbjuda vissa tjänster som kan vara attraktiva för brottslingar.
Regleringen kan även få oväntade konsekvenser för konsumenter.
”Risken blir att vissa konsumenter ställs utanför möjligheten att få lån – och vissa företag inte vill ta de mest riskfyllda kunderna”, fortsätter han.
”Investerare gillar inte osäkerhet”
Stockholm har länge varit ett viktigt nav för fintechbranschen, men detta kan förändras med de nya reglerna.
Sverige riskerar nu att få Nordens striktaste tillståndsregler – vilket i sin tur hämmar utvecklingen på marknaden och sätter käppar i hjulet för många innovativa bolag.
Missa inte: Nordnets vd efter haveriet: ”Bara att stänga ner”. Realtid
Investeringsklimatet har redan påverkats av osäkerheten.
”Just nu är det sannolikt svårare att hitta investerare för aktörer inom det här segmentet. Investerare gillar inte osäkerhet, men osäkerheten vad gäller lagstiftningen kommer klarna i och med den regeringsproposition som är att vänta i nästa steg av lagstiftningsprocessen”, avslutar Björklund.

Spola storbanken: Tre bästa bankerna för ditt privata sparande
Det finns gott om alternativ, men du kanske letar på fel ställen?