Realtid

Professorn om bankkrisen: ”Bankerna måste ha bättre ordning och reda”

Kent Eriksson professor vid Sustainable Finance Lab på KTH.
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 20 mars 2023Publicerad: 20 mars 2023

Händelserna i Credit Suisse och Silicon Valley Bank, med flera, visar att banker kan gå under – trots uppstramade regler.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Jag är både oroad och förvånad över att de utökade regleringar, som gjordes i banksektorn under den förra krisen, inte räcker till i den nu aktuella situationen. Då förbättrades basregelverket och kraven ökade på bankerna att ha mer pengar i reserv, men det verkar ändå inte räcka. Lösningen är ­­inte bara att bankerna måste ha stora reserver, utan att de också har bättre ordning och reda på sina affärer, säger Kent Eriksson till Realtid.

Han är professor och föreståndare för Sustainable Finance Lab på Kungliga tekniska högskolan, KTH. Han har bland annat utvecklat avslöjande ESG-mått tillsammans med Nasdaq och har givit regeringen råd om vad som bör göras för att stärka finanssektorns roll i klimatomställningen. 

Nu är han fascinerad över den globala enighet som verkar råda kring regleringar i banksektorn.

– Det är sällsynt att det råder så stor enighet, från Kina och USA till Latinamerika. Men det är bara att konstatera att det inte bara räcker för bankerna att ha mer reservpengar utan att man också måste fokusera på rutinerna kring den interna likviditeten, säger Kent Eriksson, och fortsätter:

– Man har hittills fokuserat för mycket på det som är relaterat till rena krediter i banken, men missat resten av bankverksamheten. Räntesvängningarna ställde till det för Silicon Valley Bank, men i fallet med Credit Suisse så är det inte bara räntorna utan en allmän oreda som ställer till det. Det har varit skandaler i flera omgångar i banken, och ingen av dem hade innan lett till katastrof, säger han.

Vad finns det för likheter mellan Credit Suisse och Silicon Valley Bank?

– Man ska inte dra alltför stora paralleller, men reglerande myndigheter har vid flera tillfällen haft
synpunkter på båda banker. Och ”ingen rök utan eld”, så att säga, säger Kent Eriksson.

Hur ser du på det finansiella systemet som helhet just nu?
– Det är i grunden stabilt, i alla fall över lag. Men för banker som växer snabbt, som Silicon Valley Bank, så kan det uppstå problem, genom att man tummar på regelverk och rutiner. Det är faktiskt rätt så sällan som snabbväxande banker har ordning på alla sina grejer, säger han.

ANNONS

Hur blir det nu när UBS tar över Credit Suisse?
– Det blir stabilitet där inom en nära framtid. Det ska i alla fall till någonting väldigt otäckt i världen för att det inte ska bli det. UBS kommer att ta över de bra delarna från Credit Suisse och göra sig av med de dåliga, säger han.

Är affären odelat positiv för UBS?
– Ja, UBS tillhör en unik kategori stora banker som får mycket stöd från riksbanker och stater om de hamnar i blåsväder. De är för stora för att gå omkull. Och i bankvärlden finns det stora skalfördelar genom ökad digitalisering och ökad reglering. Det är positivt för de stora bankerna, säger Kent Eriksson.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS