Det var inte förvånande att Pepins föll ihop. Det säger analytikern Douglas Forsling till Realtid om Pepins besked att bolaget läggs ner. Spiltans Per H Börjesson tycker att nedläggningen är tråkig men konstaterar att kostnaderna för bland annat regelefterlevnad har ökat de senaste åren.
Pepins nedläggning: ”Inte undra på att det föll ihop”
Mest läst i kategorin
Styrelsen i Pepins har tagit ett beslut om att avveckla verksamheten och lämna tillbaka samtliga tillstånd till Finansinspektionen. Dessutom avbryts den planerade affären med Navian Tech. Det skrev Realtid under söndagskvällen.
Analytikern Douglas Forsling har tidigare sagt till Realtid att Pepins plattform är ett onödigt mellanting, och han är därför inte överraskad över beskedet.
– Nej, det är väl inte så förvånande. Det var svårt att se hur Pepins komplettera Navian och i dagens läge så måste bolag bevisa sin affärsmodell. De har uppenbarligen inte Pepins. Pepins skulle ju bland annat vara ett filter av bra bolag till plattformen. Men det ligger ju inte i incitamenten, så inte undra på det föll ihop, säger Douglas Forsling till Realtid.
Per H Börjesson från Spiltan har varit en mångårig påhejare av Pepins, och sörjer nedläggningen:
– Spiltan Invest har varit ägare till Alternativa aktiemarknaden och Pepins i över 20 år, och vi har verkligen försökt att skapa en seriös marknadsplats för onoterade aktier – men ibland måste man ge upp när det inte går att driva en lönsam affär, säger Per H Börjesson till Realtid.
Han menar att en delförklaring till nedläggningen, vid sidan av det iskalla investeringsklimatet, är de skenande regulatoriska kostnaderna.
– Det är givetvis mycket tråkigt att lägga ned verksamheten men marknadsläget för emissioner har de senaste åren varit mycket dålig och hela tiden har kostnaderna för bland annat regelefterlevnad ökat, säger Per H Börjesson.
Kommer någon att fylla luckan när Pepins läggs ner?
– Det finns flera andra aktörer som handlar med onoterade aktier och även några som har det nya gräsrotstillståndet, säger Per H Börjesson.
– Det är ingen lucka, marknaden har funnits när pengar var gratis och allt kunde finansieras. De bolag som Pepins bedrev handel i kan förhoppningsvis tas upp av Monitor och Pareto, så de investerare som har investerat kan komma ur dessa bolag, säger Douglas Forsling.
Ser du inget behov av någon aktör som Pepins – ens i framtiden?
– Nej, jag tror inte det, för vi har fullgoda alternativ på First North och Spotlight. Vissa bolag kan anses vara onoterade där med tanke på hur låg likviditet de har dagligen. Det finns ju även vissa firmor som likt Monitor och Pareto bedriver handel med onoterat, så hålet är tilltäppt, säger Douglas Forsling, och fortsätter:
– Det är tråkigt att Pepins satsning inte funka. Men det är mest synd om investerarna som nu sitter fast i deras onoterade innehav. Jag uppmanar alla att, innan plattformen stänger ner, spara så mycket dokument som möjligt för att kunna hantera deklarationen när de i framtiden säljer aktierna, säger Douglas Forsling.