Trots rykte om stabilitet backar samtliga nordiska storbanker rejält. SEB faller hårdast när ränteskräck och lågkonjunktur pressar både aktier och obligationer.
Oron sprider sig – investerare dumpar nordiska storbanker


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Nordiska storbanker pressas av växande oro för recession och sjunkande räntor. SEB faller 6 procent, medan Swedbank, Handelsbanken och Nordea backar runt 4 procent.
- Även hybridobligationer sjunker, då investerare säljer likvida tillgångar för att minska risk.
- Handelsbankens analytiker Martin Ekstedt lyfter risken för låneförluster och minskade räntenetton. Trots nedgångarna betraktas nordiska banker som stabilare än övriga europeiska.
- Förvaltaren Mari Fors Rhenman menar att marknaden är avvaktande, men att läget kan skapa köplägen om flödena vänder snabbt.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
De nordiska storbankerna faller på bred front i spåren av en växande oro för lågkonjunktur. Samtidigt syns tydliga kursnedgångar i bankernas hybridobligationer, som tillhör de första tillgångarna investerare gör sig av med i oroliga tider.
SEB (börskurs SEB) tappar mest bland de nordiska storbankerna med ett fall på 6 procent. Swedbank (börskurs Swedbank), Handelsbanken (börskurs Handelsbanken) och Nordea (börskurs Nordea) backar också, men något mindre – omkring 4 procent vardera, rapporterar Affärsvärlden.
Missa inte: Bankpanik på Wall Street – handelskrigets osynliga offer. Realtid
Bakom nedgångarna ligger en allmän oro för recession och sjunkande räntor, enligt Handelsbankens analytiker Martin Ekstedt.
”En recession slår på bankernas resultaträkningar på flera olika sätt. Det är därför bankerna går sämre som sektor än många andra”, säger han till Affärsvärlden.

Tunge bank-vd:ns chefsråd: Omfamna obehag
I sitt årliga aktieägarbrev ger Jamie Dimon sina bästa ledarskapsråd.
”Lite säkrare”
Ekstedt pekar särskilt på två orosmoln: dels risken att centralbankerna sänker räntorna för att stimulera ekonomin – något som slår mot bankernas räntenetton – dels att en recession kan leda till ökade låneförluster i banksystemet.
Trots de negativa rörelserna håller sig de nordiska bankerna relativt starka i ett europeiskt sammanhang.
Läs även: Kommer staten att rädda din bank om det krisar? News55
”Nordiska banker betraktas nog som lite säkrare på låneförlustfronten om man tittar på historisk data. Och också som bättre på att hålla i kostnaderna. Det vill säga – de är lite ’safe havens’ inom europeisk bank”, säger Ekstedt.
Även på obligationsmarknaden märks pressen.
Senaste nytt
Kan innebära möjligheter
Svenska storbankers obligationer, särskilt de mer riskfyllda hybridobligationerna, föll markant under måndagen.
Swedbanks 4-procentiga obligation föll 2,6 procent, medan Handelsbankens hybrid noterade ett tapp på drygt 3,5 procent.
”Det handlar framför allt om att de är väldigt likvida. Det är det man säljer först när man vill ta ner risken”, säger Mari Fors Rhenman, förvaltare på Strand Företagsobligationsfond, till Affärsvärlden.

Expert: Så ska du tänka med ditt privata sparande – fem tips i krisen
Sparare har förlorat hundratusentals kronor i privat sparkapital den senaste veckan.
Hon beskriver marknadsläget som avvaktande men inte alarmerande.
”Vi ser inte jättestora utflöden ännu men vi vet att en långvarig volatilitet ökar risken för det”, säger Fors Rhenman, och tillägger att nuvarande läge också kan öppna för möjligheter.
Missa inte: Trumprallyt i spillror – nu vacklar kryptojättarna. Realtid
ANNONS

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.