Realtid

Nordnet får rätt i kammarrätten – överklagande kom inte för sent

Johan Tidestad, kommunikationschef på Nordnet.
Johan Tidestad, kommunikationschef på Nordnet.
Realtid.se
Uppdaterad: 20 dec. 2023Publicerad: 20 dec. 2023

Finansinspektionens agerande bidrog till att Nordnets överklagande av en sanktionsavgift om 100 miljoner kom in för sent.  Det slår kammarrätten fast och ger Nordnet rätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Kryptovalutors mörka sida: "Attraktivt för kriminella"

23 dec. 2024

Finansinspektionen gav i maj 2022 Nordnet Bank en anmärkning för brister i sin tjänst för intradagsblankning. Nordnet skulle också betala en sanktionsavgift på 100 miljoner kronor.

Nordnet bekräftade bristerna, och källor uppger senare för Realtid att blankning var så utbrett på Nordnet att det närmast var en överraskning att FI inte hittade fler fall av olaglig nakenblankning.

Nordnet överklagade beslutet men både Finansinspektionen och Förvaltningsrätten ansåg att överklagan kom in för sent – och därför stämde Nordnet advokatfirman Vinge på 80 miljoner.

– För mig framstår det som grundläggande att en advokat skickar in rätt material till rätt instans i rätt tid. Det handlar om att känna till och agera i enlighet med processrättens absoluta grunder. Misslyckas man med det så berövar man sin klient möjlighet att föra talan i sak, och det är vad som har hänt i det här fallet, sa Johan Tidestad, kommunikationschef på Nordnet till Realtid då.

Han förklarade för Realtid att det inte enbart handlar om förseningen – utan att det hade skurit sig mellan banken och advokatfirman på flera plan.

– Jag tycker att Vinge har skött det här dåligt på flera olika sätt. Till att börja med så gör dom ett misstag inom processrättens grunder, och missar inom vilken tid vår överklagan ska skickas in. Effekten blir att vi missar möjligheten att överklaga ett 100-miljonersärende där vi tyckte att vi hade goda chanser att få en rejäl nedsättning av beloppet, sa Johan Tidestad till Realtid.

Och nu visar det sig alltså att Nordnet hade rätt från början. Bankens överklagan kom trots allt in i tid.

I ett pressmeddelande skrev förvaltningsrätten att beslutet meddelades den 25 maj och att banken samma dag publicerade ett pressmeddelande med koppling till beslutet – som också innehöll ett uttalande från deras vd. Samtidigt skrev banken under delgivningskvittot först den 1 juni.

ANNONS

När beslutet överklagades hade banken utgått från att man tagit del av beslutet på det datum som angivits på delgivningskvittot. Enligt Finansinspektionen ansågs banken dock ha tagit del av beslutet samma dag som det meddelades eftersom man då publicerade pressmeddelandet. En inställning som delas av förvaltningsrätten.

Nordnet överklagade senare förvaltningsrättens beslut till kammarrätten – som nu ger banken rätt.

Enligt kammarrätten har Finansinspektionens agerande bidragit till att bankens överklagande kom in för sent, något som Dagens Juridik var först med att rapportera. Kammarrätten skriver vidare att det som banken har fört fram som skäl för att banken inte överklagade Finansinspektionens beslut i rätt tid utgör en giltig ursäkt. Ansökan ska därför bifallas och den försuttna tiden återställas.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]