Realtid

Nischbankerna ger högst sparränta: ”Men långsiktigt ska pengarna vara på börsen”

Anders Frick
Uppdaterad: 10 okt. 2022Publicerad: 10 okt. 2022

Rocker, Ikano Bank, Lunar Bank och Moank – det är aktörerna som ger högst rörlig sparränta just nu. Bland storbankerna ligger SBAB högst och i botten återfinns Swedbank.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SBAB höjde nyligen sparräntan för privatkunder till 1,25 procent, vilket är högst bland de större bankerna i Sverige.  Sedan är det ett rejält hopp ner till Nordea och Danske Bank som båda ger 0,55 procent på sparkontot. Allra längst ner i listan över storbankerna ligger Swedbank som bara ger 0,3 procent i sparränta. Det visar GP som har kartlagt aktuella räntenivåer. 

Bäst sparränta ger istället nischbankerna. I toppen ligger Rocker, där får premiumkunder från och med måndag den 10 oktober 2 procent i ränta från första kronan.

Ikano Bank lockar med en rörlig ränta på 1,85 procent, följd av Lunar Bank och Moank som ger 1,75 procent. Därefter följer ytterligare en rad med nischbanker, nämligen Serafim Finans (1,72 procent), Nordiska (1,7 procent), Borgo (1,6 procent), Brocc Finance (1,6 procent), Qliro (1,6 procent) och Landshypotek (1,5 procent).

De privatkunder som väljer att binda sitt sparande kan dock få lite mer. I topp när det gäller bindningstid på tre månader ligger Aros Kapital med 1,6 procent. Bolaget utreds för närvarande av Finansinspektionen.

Experterna menar dock att man som privatsparare inte ska stirra sig blind på var man får den högsta sparräntan just nu:

– Visst, 1,85 procent i ränta är bättre än inget och ger en viss kompensation för inflationen, men långsiktigt ska pengarna vara på börsen. Kortsiktigt är syftet buffert, då tycker inte jag att man ska jaga den högsta räntan, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, till GP.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]