Kryptobolaget Goobit har haft brister i sitt arbete mot penningtvätt och terrorismfinansiering. Bolaget ska därför betala en sanktionsavgift på 2 miljoner kronor. "Finansinspektionens granskning har hjälpt oss att bli bättre," säger Goobits grundare och vd Christian Ander.
Goobit får 2 miljoner i böter – "brister i arbetet mot penningtvätt"
Mest läst i kategorin
– Handel med kryptotillgångar medför hög risk för penningtvätt och finansiering av terrorism. Därför krävs det särskilt kraftfulla åtgärder vid den typ av verksamhet som Goobit driver. Här har bolaget inte gjort tillräckligt, säger Petra Bonderud, som är biträdande chef för FI:s penningtvättstillsyn, i en skriftlig kommentar.
Goobits allmänna riskbedömning av sin handel med kryptotillgångar har uppvisat flera brister, enligt FI. Till exempel har bolaget inte bedömt hur ether kan utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism, och hur stor risken för det är. Bolaget har inte heller gjort någon bedömning om hur bitcoin kan utnyttjas för finansiering av terrorism.
Därutöver har det funnits brister i bolagets riskbedömning av kunder, och modellen som har använts för det har inte validerats. FI har även funnit brister i Goobits åtgärder för kundkännedom och bolagets rutiner för dessa åtgärder.
–Finansinspektionens granskning har hjälpt oss att bli bättre. Vi har under de senaste två åren byggt upp en robust organisation kring compliance och AML som gör oss väl rustade för EU:s kommande regelverk MiCA, säger Christian Ander, vd och grundare av Goobit Group
Under utredningen har Goobit visat transparens och ett proaktivt förhållningssätt för att säkerställa att verksamheten möter alla regulatoriska krav.
–Det finns en myt att vi inom kryptobranschen inte skulle gilla regler, men det är fel. Regler och regelefterlevnad skapar förtroende mellan aktörerna på en marknad, vilket är en förutsättning för att de ska kunna samverka effektivt,säger Christian Ander.
I december 2021 meddelade Goobit att bolaget upphör att erbjuda Swish-betalningar på plattformen BTCX.
Detta med anledning av att SEB hade sagt upp avtalet avseende banktjänster inklusive Swish, som banken haft med Goobit. Som grund för uppsägningen angav banken bristande kundkännedom.
Efter SEB:s beslut ansökte Goobit Group får om en säkerhetsåtgärd av Stockholms tingsrätt.
Syftet med ansökan var att tingsrätten skulle förplikta bolagets tidigare bank SEB att tillhandahålla Goobit bankkonton och banktjänster, efter att tjänsterna avslutats i ett par månader tidigare. Tingsrätten sa nej, och Goobit fick istället en nota på 1,6 miljoner kronor som ersättning för SEB:s rättegångskostnader.
Enligt FI finns det sammantaget anledning att se strängt på överträdelserna. De är dock inte sådana att det finns skäl att förelägga bolaget att upphöra med verksamheten. FI anser därför att det är proportionerligt att i stället besluta om en sanktionsavgift på 2 miljoner kronor.
Bolaget har nu tre veckor på sig att ta ställning till om FI:s beslut ska överklagas i denna del.
Goobit är ett registrerat finansiellt institut enligt lagen (1996:1006) om valutaväxling och annan finansiell verksamhet. Det innebär att bolaget står under FI:s penningtvättstillsyn och att FI vid en överträdelse kan ingripa mot bolaget. Bolaget har dock inget tillstånd, och står i övrigt inte under den tillsyn som gäller för banker och andra företag på finansmarknaden.
Goobit fortsätter att arbeta nära FI och andra relevanta aktörer för att främja förtroende, säkerhet och regelefterlevnad inom kryptovalutabranschen.
– Vi är glada att få lämna ärendet med Finansinspektionen bakom oss och att blicka framåt. Nu öppnar sig en rad nya möjligheter för Goobit, säger Christian Ander.