Realtid

Marginalen fixade konto åt coronafuskare

Marginalen Bank
Eva Glennow är grundare och vd för Marginalen Bank.
Realtid.se
Uppdaterad: 23 mars 2022Publicerad: 23 mars 2022

Örebro-företaget Eventor lurade tre myndigheter på omkring 3 miljoner kronor. Men bolaget hade svårt att få ut pengarna då flera banker stoppade ansökningarna om att öppna bankgiro. Men Marginalen Bank gjorde tvärt om och sa ja.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hösten 2020 var företrädare för bolaget Eventor i kontakt med ett stort antal svenska banker med målet att bli godkänd som kund. Men de flesta valde att tacka nej rakt av. Det framgår av korrespondens mellan Eventor och Kulturrådet som tidningarna Arbetsvärlden, NA och BT tagit del av.

SEB tackade nej på grund av betalningsanmärkningar, Danske Bank meddelade kortfattat att ”vi väljer att avstå”, Handelsbanken hälsade ”hoppas det löser sig med en annan bank” och Nordea hänvisade till tidsbrist. Även mindre banker uppvaktades men utan resultat. Ekobanken förklarade att de prioriterade kunder med annan profil och Svea Bank tackade nej efter en ”samlad bedömning”.

Men hos Marginalen Bank gick det bättre. Ansökan kom in i oktober och några veckor senare hade Eventor ett nytt svenskt bankkonto med tillhörande bankgiro. Det krävdes för att bolaget skulle få ut 1,1 miljoner kronor som låg och väntade hos Kulturrådet.

– Det var ett absolut krav från oss att man ska ha ett postgiro eller bankgiro kopplat till bolaget, har Greta von Rosen Stövind, chefsjurist på Kulturrådet tidigare sagt till Arbetsvärlden.

– De frågade mig om vi kunde göra undantag och då sa jag absolut nej. I efterhand borde man ha misstänkt något redan då.

Enligt handlingar i ärendet skickades stödpengarna från Kulturrådet i december 2020 till det nya kontot hos Marginalen. Därefter skickades de snabbt vidare. Det framgår av konkursutredningen under ledning av advokat Janette Stjernström, advokat på Glimstedt.

– Det är väldigt många mindre poster. Det ser ut som lön till ett 40-tal anställda, säger hon.

Men av den granskning som Arbetsvärlden, NA och BT gjort har Eventor aldrig haft så många anställda. Det framgår bland annat av utdrag från skattekontot som analyserats av inblandade myndigheter och beslut från Skatteverket. Misstankarna är istället att bolaget uppgivit ett för stort antal anställda för att få ut stödpengar.

ANNONS

Fusk misstänks även gällande pengarna från Kulturrådet. Eventor hade ansökt om stöd för att täcka förluster för en kurdisk kulturfestival som skulle ha arrangerats våren 2020. Ansökan godkändes och 1,1 miljoner betalades ut. Men i efterhand visade det sig att hela festivalen var ett påhitt.

Totalt fick Eventor ut omkring 3 miljoner kronor under 2020. Pengar kom även från Försäkringskassan och Tillväxtverket. Den sistnämnda myndigheten godkände utbetalningar trots att Eventor saknade bankgiro. Istället betalades pengarna till ett företag i Dalarna som tagit på sig att agera kontoombud. Även denna runda med stödpengar betalades vidare till externa mottagare.

Först i januari 2022 försattes Eventor i konkurs men verkar då ha varit lämnat vind för våg med tömd kassa i över ett år. Enligt bouppteckningen finns det inga tillgångar i bolaget samtidigt som skulderna är på över 3 miljoner kronor, varav merparten består av det felaktigt utbetalda coronastödet som i efterhand krävts tillbaka.

Konkursförvaltaren redan hunnit lämna in en polisanmälan:

– Jag har gjort en anmälan då det redan nu finns skäl att misstänka brott, säger Janette Stjernström.

Hon har hittills inte fått tag på någon företrädare för bolaget och någon bokföring har inte gått att uppbringa. Istället är det via kontoutdragen som hon i efterhand kunnat följa hur stödpengarna från flera olika myndigheter snabbt skickades vidare till okända mottagare.

Ekobrottsmyndigheten har sedan tidigare bekräftat att en förundersökning pågår kring händelserna i bolaget. Konkursförvaltarens anmälan är bara en i raden. Då det saknas tillgångar i konkursboet och det är svårt att få fram mer information återstår inte mycket att göra för Janette Stjernström.

Vilka konton som tog emot pengarna framgår inte av de handlingar som konkursförvaltaren fått tillgång till.

ANNONS

– Jag har nästan nått vägs ände, säger hon.

Marginalen Bank avböjer att kommentera godkännandet av Eventor som kund och de genomförda transaktionerna med hänvisning till banksekretessen.

PER AGERMAN
MALIN CRONA

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]