Realtid

London nästa för Nordnet

"Det ligger i våra planer att skala upp erbjudandet inom elektronisk handel med aktier och utöka med fler marknader. Vi har frågat våra kunder vilken börs som har högst prioritet, och London kom upp som etta. Det är också en av världens största marknadsplatser så det känns logiskt av flera skäl att börja där", säger Lars-Åke Norling, vd för Nordnet.
Annelie Östlund
Uppdaterad: 30 maj 2022Publicerad: 30 maj 2022

Nu lanserar nätbanken Nordnet elektronisk handel på Londonbörsen. ”Nästa steg i den här satsningen kan vara att öppna elektronisk handel på någon av de mer likvida europeiska marknadsplatserna”, säger vd Lars-Åke Norling.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det var 16 år sedan Nordnet lanserade en ny aktiemarknad för elektronisk handel, och den gången var det Torontobörsen i Kanada. Men Londonlanseringen har vi elektronisk handel på totalt åtta marknader samt ytterligare fyra marknader tillgängliga för telefonhandel, säger Lars-Åke Norling till Realtid.

Samtidigt som den elektroniska handeln på Londonbörsen öppnar presenteras ett introduktionserbjudande där Nordnets kunder fram till slutet av juni kan köpa och sälja aktier på Londonbörsen utan att betala courtage.

– Det ligger i våra planer att skala upp erbjudandet inom elektronisk handel med aktier och utöka med fler marknader. Vi har frågat våra kunder vilken börs som har högst prioritet, och London kom upp som etta. Det är också en av världens största marknadsplatser så det känns logiskt av flera skäl att börja där, säger Lars-Åke Norling.

Det samlade marknadsvärdet för bolag noterade på London Stock Exchange uppgick i slutet av 2021 till 3 800 miljarder dollar.

Som jämförelse har Nasdaq Nordic – som driver börserna i Sverige, Danmark och Finland – ett sammanlagt marknadsvärde om cirka 2 500 miljarder dollar. Totalt sett är ungefär 2 500 bolag noterade på Londonbörsen.

I ett pressmeddelande meddelar Nordnet att man kommer att erbjuda handel i de 350 största aktierna på Londonbörsen, motsvarande de aktier som ingår i indexen FTSE100 samt FTSE 250.

– Intresset från våra kunder att handla utanför sin hemmamarknad är stort. Cirka 30 procent av alla affärer görs på annan börs än kundens lokala. Preferenserna ser lite olika ut beroende var i Norden man tittar – våra danska kunder är mest benägna att handla på utländska marknadsplatser, och då är det Stockholm och USA som gäller, säger Lars-Åke Norling som redan diskuterar nästa steg i satsningen.

– Jag tror att vi kommer kunna öppna minst en till börs för elektronisk handel under året. Förmodligen blir det en av de mer likvida europeiska marknadsplatserna.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS