Länsförsäkringar Bank har haft brister i sitt arbete för att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism. Banken får därför en anmärkning och en sanktionsavgift på 90 miljoner kronor.
Länsförsäkringar Bank får anmärkning och böter – "bristfälligt system"
Mest läst i kategorin
Finansinspektionen (FI) har undersökt om Länsförsäkringar Bank har följt reglerna i penningtvättsregelverket. Enligt de här reglerna ska banken övervaka sina pågående affärsförbindelser och enstaka transaktioner samt rapportera om misstänkt penningtvätt och finansiering av terrorism till Polismyndigheten.
Undersökningen visar att det har funnits brister i hur Länsförsäkringar Bank har följt reglerna för att upptäcka avvikande aktiviteter och transaktioner som kan innebära en risk för att banken utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism. Banken får därför en anmärkning och ska betala en sanktionsavgift på 90 miljoner kronor. Det skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande.
För att kunna övervaka sina många transaktioner och kunder har Länsförsäkringar Bank använt ett automatiserat system för transaktions-övervakning. Men det automatiserade systemet har varit bristfälligt och det har därmed funnits risker för att banken kan ha utnyttjats för penningtvätt och finansiering av terrorism.
– Större banker hanterar stora mängder transaktioner. Då krävs det automatiserade system för att upptäcka de transaktioner som är misstänkta. Men det räcker inte att bara ha ett system, det måste också anpassas efter de risker som verksamheten utsätts för, och utformas på det sätt som krävs för att upptäcka misstänkta beteenden. Här har banken uppenbart brustit i det viktiga arbetet att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism, säger FI:s vikarierande generaldirektör Susanna Grufman i en skriftlig kommentar.
Bankens system för transaktionsövervakning har inte beaktat den individuella kännedom som Länsförsäkringar Bank har om sina kunder. Systemet har inte heller inte tagit hänsyn till kundens riskklass eller samtliga risker som banken själv har identifierat i sin allmänna riskbedömning. Det har försämrat bankens förutsättningar för att kunna upptäcka avvikande kundbeteenden och för att stoppa misstänkta transaktioner och rapportera dem till Finanspolisen. Länsförsäkringar Bank har inte heller validerat sin modell för transaktionsövervakning och har saknat vissa rutiner och riktlinjer.
– Vi ser självfallet allvarligt på att Finansinspektionen anser att vi har brister i vår transaktionsövervakning. Det är oacceptabelt både utifrån våra egna krav, kundernas förväntningar och de regelverk vi har att följa. Vi har och kommer att vidta flera åtgärder, vilket är en självklarhet för att skydda våra kunder och det samhälle vi verkar i, säger Sven Eggefalk, vd Länsförsäkringar Bank i sin presskommentar.
FI:s styrelse fattade sanktionsbeslutet den 13 december 2022.