Kvinnor upplever större svårigheter än män vid bolåneförhandlingar, enligt en ny Sifoundersökning. Detta kan påverka vilka räntevillkor de erbjuds, trots likvärdiga ekonomiska förutsättningar.
Kvinnor i underläge vid bolåneförhandlingar
Mest läst i kategorin
Undersökningen, som genomförts på uppdrag av bolåneaktören Stabelo, visar att hela 47 procent av kvinnorna med bolån tycker att det är obekvämt att förhandla om räntan.
För män är motsvarande siffra betydligt lägre – 27 procent. Dessutom uppger 41 procent av kvinnorna att de har svårt att veta hur de ska argumentera för sin sak i förhandlingsläget, jämfört med 28 procent av männen.
Missa inte: Ljug i bolåneansökan – straffbart enligt HD
”Ett omodernt system”
”Det här är ett tydligt exempel på konsekvenserna av en bolånemarknad som inte är tillräckligt transparent, säger Hampus Brodén, vd och medgrundare av Stabelo, i ett pressmeddelande, och fortsätter:
”Nuvarande system är omodernt och dåligt utformat, och det missgynnar faktiskt olika grupper i samhället.”
Utöver förhandlingssvårigheterna upplever en stor andel kvinnor att de saknar tillräcklig kunskap om bolån och boendeekonomi. Enligt undersökningen känner 34 procent av kvinnorna att deras kunskaper inte räcker för att ta välinformerade beslut, medan bara 19 procent av männen delar den uppfattningen.
Stickprov avslöjar orättvisa
I en DN Debatt-artikel skriven av Sveriges Kvinnoorganisationer och tankesmedjan Ownershift lyfts stickprov fram som visar att vissa banker erbjuder kvinnor högre räntor än män, trots likvärdiga ekonomiska förutsättningar.
”För att tala klarspråk känns detta rätt sunkigt”, kommenterar Brodén.
”Det är viktigt att vi på allvar diskuterar bolånegivarnas ansvar för att erbjuda en produkt som är tydlig och transparent och som inte missgynnar människor på oklara grunder.”
Läs mer: Mindre banker utmanar giganterna om bolånen. Realtid.
Eftersom bankerna inte redovisar räntevillkor utifrån kön, saknas konkreta fakta som styrker att kvinnor oftare erbjuds högre räntor än män.
Efterfrågar mer transparens
Samtidigt har Finansinspektionen visat att nästan dubbelt så många män som kvinnor upplever att de kan påverka sin boränta, enligt DN Debatt.
Brodén menar att bolånebranschen behöver genomgå en förnyelse.
”Eftersom en så stor andel av befolkningen har bolån ska det inte se ut så här. Alla skulle tjäna på en mer transparent bolånemarknad”, säger han i pressmeddelandet.
Läs mer: Det bästa knepet när du ska pruta på bolåneräntan. Dagens PS.