Realtid

Krisen i Klarna: ”Sebastian måste sparka många fler”

Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna
Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna. Foto: TT
Anders Frick
Uppdaterad: 31 aug. 2022Publicerad: 31 aug. 2022

Hittills i år har Klarna gått med 6,2 miljarder kronor i förlust, samtidigt som kreditförlusterna ökar. Sparpaketet som bolaget lanserade i maj är inte tillräckligt och bolaget måste göra sig av med många fler för att siffrorna ska gå ihop, det säger analytikern Douglas Forsling till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I maj lanserade Klarna ett sparpaket som bland annat innebar att 10 procent av bolagets dåvarande ca 7000 anställda fick sparken. Trots att stora delar av sparpaketet nu är genomfört så räcker det inte. Enligt fintechanalytikern Douglas Forsling på Redeye behöver Klarna minska kostymen ytterligare.

– Att bara dra ner med 10 procent är inte tillräckligt. Sebastian (Siemiatkowski, vd) måste sparka många fler, samtidigt som bolaget kraftigt behöver minska de allmänna administrativa kostnaderna, säger Douglas Forsling till Realtid.

Han poängterar att det tar lång tid från att sparpaket sjösätts till dess att de ger positivt resultat på sista raden. Enligt Forsling är en av Klarnas största utmaningar nu att bolaget måste spara samtidigt som man även behöver gasa på.

– Klarna kan inte bara jobba på ett håll utan måste både sänka kostnaderna och öka intäkterna. Ljuset måste brännas från båda håll, så att säga, säger han.

Klarnas kreditförluster ökade från 1,2 till 1,7 miljarder kronor mellan det första och andra kvartalet i år – trots att Klarna redan har vidtagit åtgärder som ska minska dessa förluster. Bolaget lånar bland annat ut mindre pengar till nya kunder och har även sänkt maxbeloppen för amerikanska kunder i Klarnaappen. Men Douglas Forsling tycker inte att man ska haka upp sig för mycket på kreditförlusterna.

– Många tittar på kreditförlusterna, men den största ökningen är inte själva förlusterna utan reserveringar för kreditförluster – alltså hur mycket Klarna tror att de kommer att bli. De faktiska kreditförlusterna är inte alls lika stora, utan jag tycker att det är mycket viktigare att fokusera på själva kassaflödet, säger Douglas Forsling.

Förra året köpte Klarna företaget Pricerunner  – var det en dålig affär?
– Det köpet bidrog till strategiska värden i form av att det ger konsumenterna större nytta och incitament att använda Klarnaappen. Så snarare är det tvärtom, alltså att Klarna har höga intäkter delvis tack vare köpet av Pricerunner, säger Douglas Forsling.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS