Klarnas börsnotering kan förändra fintechlandskapet. Frågan är om betaljätten kan övertyga marknaden om sin långsiktiga potential.
Klarnas börsnotering – signalen som fintechsektorn väntat på?
Mest läst i kategorin
Klarnas historiska börsnotering hägrar – och kan bana väg för en hel uppsjö av börsnoteringar i fintechsektorn.
”Klarna har länge varit en ledstjärna i fintechvärlden och deras efterlängtade börsnotering kan signalera en ökning av offentliga erbjudanden i sektorn efter en relativt långsam period”, säger Mark Palmer, senioranalytiker för fintech och digitala tillgångar på The Benchmark Company, till Bloomberg.
Missa inte: Klarna toppar listan som Europas ledande talangfabrik. Realtid
Betaljättens värdering kan landa på så mycket som 200 miljarder kronor, vilket är en återhämtning från 2022 års bottennivå på 73 miljarder kronor – men fortfarande långt under toppnoteringen på 496 miljarder kronor året innan.
Symphonic Capitals grundare, Sydney Thomas, tycker att utvecklingen är rimlig.
”Industrin behöver likviditet, och värderingarna måste bli mer realistiska”, förklarar hon.
En förändrad investerarmiljö
Sedan pandemin har den globala finansmarknadens attityd gentemot börsnoteringar förändrats, där investerare numera föredrar bolag med lönsamhet och stabil grund framför framtida tillväxtpotential.
”De fintechföretag som löser verkliga problem och har starka fundamentala ekonomiska strukturer kommer fortsätta prestera väl”, menar Nigel Morris, managing partner på QED Investors.
Läs mer: Klarna vill minska aktieägarnas makt: ”Tystar kritiska röster”. Realtid
Klarna, känt för sin ”köp nu, betala senare”-modell, har diversifierat sina tjänster med nya detaljbankserbjudanden, samt implementerat AI-teknik för att förbättra användarupplevelsen.
Men för att uppnå sina värderingsmål måste betaljätten dock fortfarande övertyga investerare om att Klarna inte bara är ett traditionellt utlåningsföretag.
Ny våg av börsintroduktioner?
Klarna är inte ensamt om att överväga en börsnotering.
Bolag som Trustly, Chime och Zilch överväger liknande drag, medan brittiska Revolut och andra fintechaktörer väntar på rätt tajming.
”Vi väntar fortfarande på att Klarna framgångsrikt ska slutföra sin IPO”, säger Rob Moffat, partner på Balderton Capital, som har investerat i Revolut.
Missa inte: Klarna siktar på aktiehandel – vill ”riva ner barriärerna”. Realtid