Realtid

Klarna om rekordböterna: "Meningslöst att överklaga"

Klarna
Finansinspektionen har en märklig roll som polis, åklagare och domstol, anser Klarnas vd, Sebastian Siemiatkowski. (Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/ SvD/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 07 jan. 2025Publicerad: 07 jan. 2025

Efter att Finansinspektionen bötfällt Klarna för brister i sitt arbete mot penningtvätt låter bolaget beslutet stå kvar. Regelverket är ”otydligt”, ”tandlöst” och ”framhastat”, menar vd Sebastian Siemiatkowski.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klarna har valt att inte överklaga Finansinspektionens (FI) rekordböter på 500 miljoner kronor. Tidsfristen för att lämna in en överklagan löpte ut i fredags, rapporterar Finanswatch.

Sanktionen mot betaljätten grundar sig i vad FI beskriver som betydande brister i bolagets arbete mot penningtvätt.

Missa inte: Miljonböterna kan slå mot Klarnas börsintroduktion. Realtid

”Skurkarna flockas där det går att få igenom skumma transaktioner”, har Marin Nordh, vd för riskanalysföretaget Acuminor, tidigare sagt till Svenska Dagbladet.

Meningslöst att överklaga

Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd för Klarna, kommenterade beslutet på plattformen X och kallade regelverket kring penningtvätt för ”otydligt”, ”tandlöst” och ”framhastat”.

Vidare menar han att betaljätten under flera år sökt vägledning från FI utan framgång.

Läs även: Klarna vill starta aktiehandel – och konkurrera med Robinhood. Dagens PS

ANNONS

”FI har en märklig roll som polis, åklagare och domstol”, skriver Siemiatkowski och tillägger att en överklagan skulle vara meningslös eftersom domstolen endast granskar om FI följt lagen – inte hur reglerna bör tolkas.

Klarna har tidigare haft framgång i ett mål mot FI, då förvaltningsrätten gav dem rätt i en fråga om kapitalbuffertar.

Missa inte: Bluffsajterna lurar både kunder och Klarna. News55

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]