Svenska fintechjätten Klarna har hamnat i blåsväder efter att ha lanserat sin omstridda ”köp nu, betala senare”-tjänst tillsammans med den amerikanska matleveransappen DoorDash.
Klarna i blåsväder – anklagas för skuldfällor inför börsnoteringen


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Klarna har fått hård kritik efter att ha lanserat sin ”köp nu, betala senare”-tjänst tillsammans med DoorDash, detta inför sin planerade börsnotering i New York värderad till 15 miljarder dollar.
- Kritiken rör risken för skuldfällor och ökade avgifter för kunder som inte betalar i tid. Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski försvarar samarbetet.
- Bolaget har tidigare rasat i värde men gjorde 2024 vinst. Klarna satsar nu på att bredda verksamheten och bli en digital fullservicebank.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Samarbetet, som offentliggjordes inför Klarnas planerade börsnotering i New York med en värdering på 15 miljarder dollar, har väckt kraftiga reaktioner och skämt om att skuldsätta sig för snabbmat.
Klarnas grundare och vd Sebastian Siemiatkowski har gått till försvar på plattformen X, trots den så kallade ”tysta perioden” inför börsnoteringen.
Missa inte: Klarna satsar allt på USA – vill bli nästa Google. Realtid
”DoorDash erbjuder många produkter bortom mat! … Jag vet att vi är mest kända för ‘pay in 4’. Men du kan också använda ett kreditkort hos DoorDash”, skrev han enligt Financial Times.
Kritiken speglar den ökande skepsisen mot modellen ”buy now, pay later” (BNPL), som gjort Klarna till en global aktör – men också satt bolaget under lupp.

”Klarnas vd står inför sitt största test hittills”
CNBC slår fast att Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski kommer att prövas hårt av investerare inför den nära förestående börsintroduktionen.
Stor del av intäkterna
Konsumentföreträdare menar att modellen kan leda till skuldfällor och utnyttjar avgifter om kunder inte betalar i tid. Enligt Klarnas börsdokumentation stod avgifter som påminnelse- och förseningsavgifter för 13,6 procent av bolagets intäkter under 2024.
Samtidigt pekar skeptiker på att Klarnas affärsmodell är känslig för högre räntor och konjunkturförsvagningar, faktorer som redan har pressat bolaget.
Läs även: Klarna-vd:ns jätteklipp – drar in 227 miljoner på ett år. Realtid
Efter en värdering på 46 miljarder dollar under pandemins techboom föll värdet ett år senare till 6,7 miljarder.
Förra året gjorde Klarna en vinst på 21 miljoner dollar, efter en förlust på 244 miljoner året innan.

Erik Thedéen: Matbutiker, Klarna och Swish måste rusta för krig
De svenska betalsystemen måste rusta för kris och krig. Det varnar riksbankschefen Erik Thedéen för.
Senaste nytt
Vill bli en digital fullservicebank
Trots utmaningarna fortsätter Klarna att expandera, bland annat genom avtal med Walmart, Stripe och JP Morgan.
Samarbetet med Walmart innebar att detaljhandelsjätten fick optioner värda över 500 miljoner dollar, vilket en analytiker på Mizuho kallade ”en dyr pressrelease”, rapporterar Financial Times.
Missa inte: USA-notering – ger det verkligen högre värdering? Realtid TV
Klarna försöker nu positionera sig som mer än ett BNPL-företag och har utvecklat produkter som sparkonton, cashback-erbjudanden och annonseringsplattformar.
Enligt analytiker är bolagets långsiktiga ambition att bli en digital fullservicebank, skriver Financial Times.

Granskning: Klarna gör sig av med folk i tysthet
Klarnas personalstyrka har minskat under det senaste året. Vd:n hänvisar till AI – men källor på insidan säger att det finns andra knep.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.