Inom kort inför också ICA Banken stöd för Apple Pay. Det var på tiden, menar Applekännaren Claes Magnusson, och hävdar att det bara är en tidsfråga innan de stora it-jättarna ger sig in i kampen om vanliga lönekonton och bostadslån.
ICA Banken inför stöd för Apple Pay: ”Efterfrågat”
Mest läst i kategorin
Redan 2017 införde Nordea, ST1 och Edenred stöd för Apple Pay – något som satte press på övriga aktörer att göra detsamma. Efter kritiken i Realtid föll även SEB till föga, och införde stödet förra året. Därmed kunde kunder i alla storbanker använda sina iPhones och diverse andra Appleprodukter för att betala i affärernas kortterminaler med hjälp av NFC-teknik.
ICA bekräftade för Realtid redan 2021 att banken märkte av en ökad efterfrågan bland kunderna att betala med Apple Pay, men det är alltså först under hösten 2023 som detta blir möjligt.
”Vi vet att Apple Pay är en tjänst som våra kunder efterfrågat och därför är det nu extra roligt att meddela att vi kommer kunna erbjuda denna tjänst senare i höst. Just nu arbetar vi med det sista inför lanseringen och vi återkommer med information när du kan börja betala med Apple Pay”, skriver ICA på sina webbsidor.
Appleexperten Claes Magnusson, som till vardags är rektor för Malmö Yrkeshögskola, tycker att det är skrattretande att det har dröjt så länge.
– Det är obegripligt att företagsledningar fortsätter streta emot. Förstår jag rätt så satt ICA fast i ett gammalt system som de inte tilläts uppgradera av sina ägare. Att likt gamla tiders chefer fnysa åt Apple håller inte när Apples ekosystem under 2022 genererade mer än dubbelt så mycket som Sveriges BNP, säger Claes Magnusson till Realtid.
Han har tidigare siat i Realtid att Apple skulle kunna bli den första globala banken, något som han vidhåller i tider där Apples ekosystem växer med ungefär en tredjedel per år.
– Bankmarknaden är dessutom snart mogen för att brytas upp. Precis som i andra branscher kommer de med ny teknik som tillåter nya idéer och tjänster att vinna. Det är bara en tidsfråga innan de stora it-jättarna ger sig in i kampen om vanliga lönekonton och bostadslån, fast i mobilen och inte i hundraåriga bankpalats med marmorgolv, säger Claes Magnusson.