Realtid

Goldman Sachs mörkade anklagelser om könsdiskriminering – i 17 år

Finwire
Finwire
Uppdaterad: 28 juli 2022Publicerad: 28 juli 2022

Händelsen i centrum av detta inträffade långt innan Metoo-rörelsen var ett faktum. Men efter 17 år ska Goldman Sachs nu lyfta på locket till de anklagelser om trakasserier och diskriminering som en grupp kvinnor anklagade storbanken för då. Detta efter en överenskommelse mellan banken och kvinnorna efter att en stämningsansökan mot banken lämnats in, skriver Capital & Main.

ANNONS
ANNONS

Kanske kan titeln på kvinnornas skrivelse från 2014 ge en liten försmak av vad som väntar:

“Goldman tolererar sexualisering av kvinnor och en okorrigerad kultur av sexuella övergrepp och trakasserier”.

Det hela tog sin början 2005 när Cristina Chen-Oster, tidigare vice vd vid Goldman Sachs, lämnade in ett åtal till USA:s Equal Employment Opportunity Commission – en instans som skapades utifrån de civilrättsliga lagar som infördes 1964 och vars syfte är att se till att civilrättsliga lagar mot diskriminering på arbetsplatser efterlevs.

Chen-Oster menade att hon fick lägre lön än män på samma nivå, att hon straffades med dåliga vitsord efter att hon rapporterade om sexuella övergrepp samt att hon inte längre fick några meningsfulla arbetsuppgifter efter att hon återvänt från mammaledighet. 

Alla detaljer kommer dock inte att lämnas ut. Exempelvis kommer namnen på de bankanställda som är föremål för anklagelserna att ersättas med deras titlar.

I den version av dokument som är tillgängligt idag finns 23 överstrukna rader med redigerad text. Om domstolen godkänner överenskommelsen och båda sidor lämnar in handlingarna så kommer detaljerna att avslöjas cirka två veckor efter domstolens godkännande.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS