Realtid

Gammal debatt om HSBC väcks till liv: "Tappat bort sig"

HSBC i London.
HSBC, som har sitt huvudkontor i London men en stor del av verksamheten förlagd i Asien. (Foto: Sang Tan/AP/TT)
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 24 okt. 2024Publicerad: 24 okt. 2024

Vd Georges Elhederys planerade omstrukturering av HSBC har återupplivat den gamla debatten om att stycka upp den brittiska investmentbanken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rajiv Jain, grundare av GQG Partners som äger en andel på nästan 800 miljoner dollar i HSBC, anser att bankens riktning borde vara en eventuell uppdelning, skriver Financial Times

Idén har tidigare förespråkats av HSBCS:s största aktieägare Ping An, men sköts ner vid en investeraromröstning förra året.

Missa inte: Europas största bank förbereder rekordbesparingar. Realtid

”Jag tror att HSBC kan ha tappat bort sig i försöken att vara allt och att konkurrera med de stora bolagen i USA, vilket har varit en akilleshäl för många av de schweiziska och brittiska bankerna”, säger Jain till FT. 

Ny struktur på HSBC

HSBC, som har sitt huvudkontor i London men en stor del av verksamheten förlagd i Asien, meddelade på tisdagen en omorganisering. Det betyder konkret att att man går från tre divisioner och fem geografiska regioner till fyra divisioner och två geografiska regioner.

”Den nya strukturen kommer att resultera i en enklare, mer dynamisk och smidig organisation när vi fokuserar på att genomföra våra strategiska prioriteringar”, säger vd George Elhedery.

Hans nya struktur innebär att Hongkong och Storbritannien blir fristående enheter. Samtidigt delas övriga divisioner mellan östliga och västliga marknader.

ANNONS

Missa inte: Svenska banker dras med i det europeiska bankraset. Realtid

Trots att Elhedery betonade att bankens strategiska prioriteringar förblir oförändrade, ser många paralleller med Ping Ans tidigare krav på en uppdelning av Asien-verksamheten.

”Man kan säga att de har skapat mer av en dikotomi mellan Asien och väst. Det ger dem större valfrihet om de vill avknoppa delar av verksamheten, eller om något går fruktansvärt fel i Kina”, säger en mångårig aktieägare.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS