Realtid

Framtidens investeringar är redan här – varför halkar Sverige efter?

Wera Henriksson, Head of Nordic Marketing and Growth på Bitpanda.
Wera Henriksson, Head of Nordic Marketing and Growth på Bitpanda.
Realtid.se
Uppdaterad: 19 maj 2023Publicerad: 19 maj 2023

Sverige har historiskt sett placerat sig bra i innovationsrankningar och ses av många som ett land i framkant. Men för att fortsätta stärka vår konkurrenskraft internationellt får vi inte vara för långsamma med att hoppa på utvecklingen som sker inom bankvärlden i andra delar av Europa. Jag talar om att nyttja teknologier som gör det möjligt att investera i digitala tillgångar på ett säkert sätt. Det skriver Wera Henriksson, Head of Nordic Marketing and Growth på Bitpanda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hos min tidigare arbetsgivare Klarna fick jag förmånen att vara med och följa utvecklingen mot modernare betalningar. Idag jobbar jag för att göra det enkelt att diversifiera sin portfölj, och givet det ökade intresset för digitala tillgångar förutspår jag att nästa stora utveckling handlar om bankernas erbjudande av dessa investeringsalternativ. Faktum är att krypto och andra digitala tillgångar redan börjar bli likställda med andra investeringsmöjligheter i Europa. Ett exempel på att det idag finns säkra sätt för finansiella institutioner att snabbt inkludera digitala tillgångar i sina investeringsstrategier är Bitpandas samarbete med Visa. För att inte tala om den banbrytande storbanken i Österrike, Raiffeisenlandesbank NÖ-Wien, som nu tagit en ledande position bland kreditinstituten i EU som den första traditionella banken i Europa att erbjuda digitala tillgångar.

Men trots det ökade intresset i Europa och utvecklingen som sker på marknaden så har många banker i vårt land fortsatt en restriktiv inställning till att inkludera digitala tillgångar. Avanzas vd Rikard Josefson är en av få som har öppnat dörren för digitala tillgångar, men än så länge står den dörren bara på glänt. En oro för bristande säkerhet efter kollapsen under 2022 och den uppmärksammade FTX-affären tycks ha stämplat kryptobranschen i stort, istället för de oseriösa aktörerna i sig. Nyheten om att en annan spelare i kryptobranschen blivit blockad från tillgång till ett av landets största betalsystem är ännu ett exempel som fått den utbredda skepsismen att blossa upp på nytt. Här borde bankerna varit tydligare i sin kommunikation och klargjort att det rört sig om specifika fall. För i förlängningen spär en konflikt mot hela branschen tyvärr på bilden om en komplex och delvis exkluderande finansmarknad, vilket inte direkt gör det lättare att upptäcka nya investeringsmöjligheter.

Mot en framtid där digitala investeringsmöjligheter är tillgängliga för alla

Den nya lagstiftningen Markets in Crypto-Assets, MiCA, har gett banker tydliga riktlinjer för säker implementering och integration av digitala tillgångar och är tillsynsmyndigheternas erkännande av industrins potential. Det finns inte längre någon ursäkt för att inte tillgängliggöra dessa investeringsmöjligheter tillsammans med aktörer som redan anammar rådande regleringskrav – och sätter säkerheten i första rummet.

För att rusta oss för en morgondag där det är precis lika enkelt att investera i kryptovalutor, EFT:er, ädelmetaller och råvaror som i aktier kommer jag att fortsätta förmedla en rättvis bild av den utveckling som sker, informera om nya regleringar och förespråka en diversifierad portfölj för allmänheten. Men för att lyckas bana väg åt en mer tillförlitlig kryptoindustri krävs det också att fler banker ger sig in i debatten och förmedlar vad de behöver för att känna sig trygga. För att uppnå ett finansiellt ekosystem i framkant är följande åtgärder av stor vikt:

  • Tydligare information. En hel bransch bör inte dömas på grund av enskilda aktörer. Klargör när det rör sig om enskilda fall.
  • Kommunikation om riktlinjer för samarbeten med aktörer inom krypto och andra digitala tillgångar.
  • Fokus på att driva utvecklingen framåt för att kunna erbjuda de bästa investeringsmöjligheterna.

Det finns en väg framåt mot ett mer inkluderande finansiellt ekosystem och jag vill gärna tala med dig som delar visionen om hur vi kan driva utvecklingen framåt. Digitala tillgångar är framtiden och säkra investeringsalternativ finns redan tillgängliga – så varför är Sverige så långsamma med att haka på?

Wera Henriksson
Head of Nordic Marketing and Growth på Bitpanda

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]