Finansinspektionens granskning har avslöjat allvarliga brister hos Klarna – mitt under betaljättens arbete med att börsnoteras.
Saftiga böter mot börsfähiga Klarna
Mest läst i kategorin
För tre månader sedan inledde Finansinspektionen (FI) en granskning av Klarna, den första som myndigheten gör mot betaljätten – trots att man haft banktillstånd sedan 2017.
I samband med detta riktade FI omfattande kritik mot Klarnas arbete för att motverka penningtvätt och terrorfinansiering.
Missa inte: Klarna släcker gråhandeln – tänder till på börsen. Realtid
Nu får Klarna saftiga böter mot de allvarliga brister som FI bedömt att betaljätten gjort sig skyldig till – på inget mindre än 500 miljoner kronor.
”Reglerna ska följas”
I en undersökning som genomfördes mellan april 2021 och mars 2022 upptäckte FI att Klarna helt saknade bedömningar av hur bankens produkter och tjänster skulle kunna utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism.
Särskilt allvarliga var bristerna kring företagets populära fakturatjänst, där rutinerna för kundkännedom var bristfälliga.
Läs mer: Stockholmsbörsens nya drag för att locka hem Klarna. Realtid
”Penningtvättsreglerna ska följas. Det är viktigt för att motverka risken för att företagets verksamhet kan utnyttjas av kriminella”, säger FI:s generaldirektör Daniel Barr i ett pressmeddelande.
FI skärper kontrollen
Trots de omfattande bristerna bedömer Finansinspektionen att överträdelserna inte är så allvarliga att det finns skäl att ge Klarna en varning eller återkalla bankens tillstånd.
Sanktionsavgiftens storlek har bestämts med hänsyn till överträdelsernas art och företagets finansiella ställning.
Missa inte: Bolagen som får svenska kunder att rasa. Realtid
Beslutet kommer i en tid då myndigheterna skärpt kontrollen av finansbolagens arbete mot penningtvätt.
Konstruktiv dialog
För Klarna, som under senare år expanderat kraftigt internationellt och blivit en av Europas högst värderade fintechbolag, är detta ett betydande bakslag som kan påverka förtroendet för bolaget – som siktar på en börsnotering under första halvan av 2025.
Betaljättens pressansvarige, Joel Hedin, säger att Klarna har gått igenom Finansinspektionen beslut och poängterar att det gäller en regeltolkning och tillämpning – och inte faktiska fall av penningtvätt.
”Vi har haft en konstruktiv dialog sedan utredningen inleddes 2022 och ser detta som en viktig del i det gemensamma arbetet för en säker finansiell sektor”, säger Hedin till Realtid.
Läs mer: Mer bevis för penningtvätt på storbank. Dagens PS