Realtid

Experterna om SVB-krisen: "Ett underbetyg till systemet"

Joakim Bornold (Levler), John Hedberg (Creades) och Anders Elgemyr (Carlsquare).
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 13 mars 2023Publicerad: 13 mars 2023

Krisen i Silicon Valley Bank enar experterna, som menar att marknadsturbulensen påverkar alla. Däremot ser det i dagsläget inte ut som om att kraschen får några större konsekvenser för finansmarknaden i Sverige – undantaget specifika företag såsom Alecta. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Jag tror att ingen egentligen bryr sig om Silicon Valley Bank, men alla undrar däremot vad följderna blir. Är det möjligen en död kanariefågel som vi ser i SVB?, säger Joakim Bornold, vd för Levler, till Realtid.

– Det är självklart mycket snack om SVB just nu, men vad jag hör så är det ytterst begränsad direkt exponering från Sverige, förutom för Alecta då. Däremot kan allmän marknadsturbulens påverka alla, säger John Hedberg, vd för Creades, till Realtid.

– Det kom lite överraskande. Stora händelser har en tendens att göra det. Vi har länge sagt att Fed kommer att höja räntorna och strama åt likviditeten till dess att man skapat en ny kris. Det börjar alltid med att någon eller några valar dör och flyter upp till ytan och man vet aldrig när det händer eller var det händer, säger Anders Elgemyr, managing partner på Carlsquare, till Realtid, och fortsätter:

– Detta är fortfarande för litet för att Fed ska byta politik tror jag, men visar vad som kommer att vänta. Det är intressant att Fed återkommande säger att man inte kommer att ge några nya stöd, men de snabba stöden nu visar att ”The Fed put” fortfarande lever. Vid större kriser så kommer Fed att agera som kavalleriet och stödja marknaden. Det är förstås ett underbetyg till systemet att Fed skapar kriser som Fed sedan ska rädda oss ur, men det är så det ser ut just nu, säger han.

Trots att krisen i Silicon Valley Bank sänder en chockvåg genom hela systemet så återstår det att se om detta får några större dominoeffekter. Det sa Erik Lindblad, vd på riskkapitalbolaget Zenith, till Realtid tidigare idag. Levler har själva ingen exponering mot SVB, men Joakim Bornold håller med om analysen.

– Det har redan blivit klart tuffare för techbolag att hitta finansiering och det här hjälper förstås inte till. Jag är glad att vi inte sitter i den situationen på Levler, säger Joakim Bornold, och fortsätter:

– En följdeffekt som man vill undvika till varje pris är en ny Lehmansituation. Vi är inte där än men den brutala höjningen av räntan från centralbankerna får konsekvenser och kanske har man tagit i alldeles för hårt. En effekt kan vara att man backar, säger Joakim Bornold.

Anders Elgemyr håller med angående de möjliga följdeffekter som krisen skulle kunna få i Sverige.

ANNONS

– Det är en allmän åtstramning där investerarna kommer att favorisera kassaflöden ju mer likviditeten stramas åt. Allt har sin ände, men ännu så länge är vi i en åtstramande cykel. Banksektorn får stryk värderingsmässigt men jag kan inte se någon direkt effekt på den svenska finansmarknaden. Men det är ett synligt tecken på att likvideten stramas åt och att många förlorat på att räntorna stigit kraftigt och obligationerna fallit i värde, säger Anders Elgemyr.

Fotnot: Silicon Valley Bank har ett representationskontor i Sverige – men däremot inget banktillstånd.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS