Realtid

Europeiska bankfusioner tillbaka på agendan

Montagebild på Unicredits vd Andrea Orcel framför bankens huvudkontor.
"Det är fullt möjligt att detta kan leda till ett fullständigt övertagande," säger Unicredits vd Andrea Orcel om affären med Commerzbank. (Foto: Thomas Lohnes/AP/TT/UniCredit)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 20 okt. 2024Publicerad: 19 okt. 2024

Med stigande räntor och förbättrad lönsamhet växer intresset för bankfusioner i Europa. Unicredits oväntade aktieköp i Commerzbank har satt fart på spekulationerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En av de mest uppmärksammade affärerna just nu är Unicredits köp av en betydande andel i den tyska banken Commerzbank. Något som har skapat rubriker och rört upp känslor både i Tyskland och Italien.

Under ledning av Andrea Orcel har Unicredit säkrat en 21-procentig ägarandel i Commerzbank genom en kombination av aktieköp och derivataffärer. Detta innebär att den italienska banken numera är den tyska bankens största aktieägare.

Draget har dock mötts med skepsis från Tysklands regering där förbundskansler Olaf Scholz kallade uppköpsambitionen för ett ”ovänligt drag”. Men den tyska regeringen, som äger 12 procent av Commerzbank, har inga planer på att utöka sin andel.

”Fullständigt övertagande”

Trots de negativa reaktionerna i Tyskland har Unicredits köp fått stöd från den italienska regeringen som ser det som ett steg mot ökad finansiell integration inom EU.

”Det är fullt möjligt att detta kan leda till ett fullständigt övertagande”, har Orcel sagt om affären. Han har också nyligen haft samtal med Commerzbanks vd Bettina Orlopp där ett potentiellt samgående diskuterats, skriver Financial Times.

Även om det finns enighet bland europeiska politiker om behovet av större banker som kan konkurrera med amerikanska och asiatiska rivaler så återstår stora hinder.

Missa inte: Ryssland fryser tillgångar i Unicredit, Deutsche Bank och Commerzbank. Realtid

ANNONS

Större banker behövs

Den fragmenterade europeiska bankmarknaden, liksom nationella intressen, gör bankfusioner svåra att genomföra, menar Orcel. Samtidigt anser han att större banker behövs för att kunna möta konkurrensen på den globala arenan.

Nicolai Tangen, vd för Norges oljefond, är inne på samma linje.

”Det är väldigt hälsosamt att få större banker i färre händer eftersom skala är viktigt i den här branschen”, säger han enligt Financial Times.

Läs även: Ledande EU-länder vill ha mindre strikta regler för banker. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]