Realtid

Elon Musks Twitter-avtal i hamn via Morgan Stanley

Foto (montage): TT
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 03 maj 2022Publicerad: 03 maj 2022

När Twitters styrelse gick med på att sälja företaget till Elon Musk förra veckan stod en Wall Street-bank i centrum för affären: Morgan Stanley.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Morgan Stanley kommer att ta den största rollen i ett konsortium av tolv banker som ger Musk 12,5 miljarder dollar i marginallån säkrade av aktier i Tesla. Morgan Stanley gick med på att låna ut 2 miljarder dollar av summan. Det rapporterar Financial Times.

Lånet är mycket större än vad Morgan Stanley har erbjudit rika individer tidigare. De största marginallånen som banker har erbjudit kunder tidigare har vanligtvis varit under 1 miljard dollar, enligt en person som är bekant med Morgan Stanleys utlåningsverksamhet.

Som säkerhet har Musk också bara erbjudit en del av sina aktier i Tesla. Marginallån görs vanligtvis mot en mer varierad portfölj av investeringar.

Musk finansierar sitt Twitter-bud med ytterligare 13 miljarder dollar i skuldfinansiering ledd av Morgan Stanley, varav mycket kommer troligen att syndikeras till andra investerare.

Som ett annat tecken på deras vilja att plöja in pengar i Musks bud, hade Morgan Stanley och den japanska långivaren MUFG, som äger en andel på 21 procent i Wall Street-banken, utrymme från sina kreditkommittéer att tillhandahålla upp till 14 miljarder dollar av det totala skuldpaketet för Musks bud om så skulle krävas, enligt FT:s källor.

I slutändan har de två bankerna åtagit sig cirka 9,7 miljarder dollar i finansiering av de totalt 25,5 miljarder dollar i skuld- och marginallån som ska användas för affären, enligt Financial Times beräkningar.

Morgan Stanley och Goldman var bland de första New York-baserade investeringsbankerna som byggde upp stora verksamheter i norra Kalifornien för att tillgodose teknikkunder under dotcom-boomen på 1990-talet. Ärkerivalerna har sedan dess lett spelplanen för heta börsintroduktioner och uppköpsmandat, och tagit hem ungefär en fjärdedel av de totalt  2,9 miljarder USD från tekniska M&A i år, enligt data sammanställd av Dealogic.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]