Realtid

Efter två år på säljlistan – nu avvecklar Handelsbanken Ecster

Efter två år på säljlistan – nu avvecklar Handelsbanken Ecster
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 08 feb. 2023Publicerad: 08 feb. 2023

Handelsbankens dotterbolag Ecster har varit till salu sedan år 2020, men någon affär har det inte blivit. Nu har banken inlett en process för att avveckla betalningslösningsföretaget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Vi har inlett en avvecklingsprocess,  men vi stänger inte dörren för att sälja portföljer om en köpare visar intresse till rätt pris, säger John Zanchi, presskontakt på Handelsbanken, till Realtid.

När banken inledde processen 2020 var det som en del i strategin att fokusera på bankens erbjudande. Att det makroekonomiska läget avsevärt förändrat förutsättningarna för potentiella köpare anges som skäl till varför det inte blivit någon affär.

– Avvecklingen kommer att ske i egen regi och för personalen förändras för närvarande inget. Personalen, som är informerad, behövs för att ställa om verksamheten. Inte heller för Ecsters slutkunder förändras för närvarande något. Fokus är självklart att stötta kunder och medarbetare på bästa sätt i omställningen, säger John Zanchi.

Ingångna avtal fortsätter löpa enligt plan. Ecster kommer successivt att kontakta sina samarbetspartners den närmaste tiden för att inleda en dialog.

Auktion sköttes av JP Morgan

En auktion på Swedbanks betallösningsverksamhet, med Swedbank Pay och Gotlandsbaserade Payex,  inleddes hösten 2020. Enligt tidigare uppgifter till Realtid fick spekulanter då lämna in sina första, indikativa bud.

Både branschspelare och riskkapitalbolag, däribland möjligen Nordic Capital, var några av de som var med i auktionen som sköttes av JP Morgan.

Men bilden från flera källor var att intresset för verksamheten bland möjliga köpare var svalt jämfört med den hajp som rådde inför att processen drog igång. En aspekt är att den är betydligt mindre i termer av vinst och försäljning än vad spekulanter hade förväntat sig.

ANNONS

Redan 2014 gick de övriga nordiska storbankerna ur sina motsvarande verksamheter. Danske Bank, DNB och Nordea sålde då det gemensamt ägda betallösningsbolaget Nets Holding, och SEB sålde sitt Euroline till Nordic Capital som slog ihop det med ytterligare bolag och gav den nya skapelsen namnet Bambora. Det blev en mycket framgångsrik episod för Nordic Capital, som 2017 sålde Bambora till den franska betaljätten Ingenico för 1,5 miljarder euro.

Swedbanks och Handelsbankens drag att gå ur sina betallösningsverksamheter är alltså en del av en trend som pågått i flera år. En kärnkompetens som kunderna, det vill säga handlare, vill ha är data kring deras kunders beteende.

Swedbank har ännu inte kommunicerat vare sig avveckling eller försäljning av Payex.

I den senaste bokslutskommunikén från Swedbank skriver banken att nedskrivningar av immateriella anläggningstillgångar uppgick till 681 miljoner kronor (443) och var hänförliga till nedskrivning av goodwill avseende Payex med 425 miljoner kronor, nedskrivning av egenutvecklad programvara i Payex med 238 miljoner kronor och nedskrivning av varumärket Payex med 18 miljoner kronor. I samband med den årliga nedskrivningsprövningen av goodwill konstaterades att lönsamhetsutsikterna för Payex i Norden försämrats. Detta resulterade i nedskrivningsbehovet avseende goodwill, egenutvecklad programvara och varumärke.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS