Realtid

DNB om behovet av AI-regler för bankerna: ”Det kommer att gå fort nu”

"Jag tror att AI kommer att slå in med full kraft på bankerna, och då är det jätteviktigt att vi ser till att vi är transparanta för våra kunder. Vi behöver ha ett tydligt regelverk så att kunderna vet vad de kan förvänta sig av en bank när vi utvecklar AI," säger Elisabeth Beskow vd för DNB Sverige. Foto: Anders Frick
"Jag tror att AI kommer att slå in med full kraft på bankerna, och då är det jätteviktigt att vi ser till att vi är transparanta för våra kunder. Vi behöver ha ett tydligt regelverk så att kunderna vet vad de kan förvänta sig av en bank när vi utvecklar AI," säger Elisabeth Beskow vd för DNB Sverige. Foto: Anders Frick
Anders Frick
Uppdaterad: 06 juli 2023Publicerad: 06 juli 2023

Elisabeth Beskow, vd för DNB Sverige, efterfrågar fler riktlinjer och lagar när det gäller användningen av artificiell intelligens i banksektorn. I en exklusiv intervju med Realtid ger hon även sin syn på ESG, energilagring samt förklarar varför banken säger nej till vissa kunder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

 

Nyligen röstade EU-parlamentet igenom den nya AI-lagen,  och såväl Handelsbankens digitaliseringschef Stephan Erne som Caroline Farberger från Wellstreet tror stenhårt på en framtid för artificiell intelligens i branschen.

Elisabeth Beskow, vd för DNB Sverige, ser också positivt på AI, men efterfrågar tydligare och fler lagar och riktlinjer på området.

– Jag tror att AI kommer att slå in med full kraft på bankerna, och då är det jätteviktigt att vi ser till att vi är transparanta för våra kunder. Vi behöver ha ett tydligt regelverk så att kunderna vet vad de kan förvänta sig av en bank när vi utvecklar AI. Det kommer att gå fort nu, säger Elisabeth Beskow till Realtid, och fortsätter:

– Det är kanske inte var alla som hyllade GDPR när den lagstiftningen kom, men jag tror att det kommer att vara absolut livsnödvändigt för oss att vi har en sådan lagstiftning när det gäller AI. Jag tror att vi i framtiden kommer att hitta nya bankroller, kanske en ny ”AI ethical compliance officer”, som faktiskt kommer att kunna hjälpa oss. Vi måste också utbilda vår personal, eftersom vi behöver vara stöttande gentemot våra kunder, säger hon.

En annan viktig fråga för DNB är omställningen till den gröna ekonomin, och här poängterar Elisabeth Beskow att banken faktiskt kommer att neka utlåning till de kunder som inte är intresserade av att ställa om.

– De kunder som inte vill ställa om i framtiden kommer vi att säga nej till. Men idag jobbar vi med att istället få kunderna att ställa om. Vi ställer krav på våra kunder i den verksamhet de bedriver, och där är vi förstås också gärna med och finansierar.

ANNONS

På vilket sätt hjälper ni kunderna att ställa om verksamheten?
– Vi börjar ju mäta flera branscher och ser vad de har för CO2-utsläpp till exempel. Där finns ju en massa olika möjligheter och initiativ som går att göra och ta. Oftast handlar det om investeringar i ny teknik för att minska CO2-utsläpp, eller helt enkelt ställa om hela verksamheten, säger hon.

Hur viktig är omställningsfrågan för branschen?
– För bankbranschen kommer den här att vara jätteviktig. Samtliga banker har skrivit under Parisavtalet, vilket innebär att vi ska vara netto noll år 2050. Vi måste som bank, i alla fall det DNB har räknat ut utifrån vad vi finansierar i utsläpp idag, investera minst 1500 miljarder fram till år 2030, säger hon.

Till sista en liten framtidsspaning: Vad kommer ni att hålla utkik på efter sommaren?
– AI kommer förstås vara en av de sakerna, men vi kommer också att hålla utkik efter nya energilösningar. Jag tror att vi kommer att få se större användning av batterier i framtiden. Vi måste bli bättre på att lagra solenergi, och det finns otroligt mycket annan spännande teknik, framförallt inom hela cleantech-området, säger Elisabeth Beskow.

Se hela intervjun med Elisabeth Beskow i Realtid-TV! https://www.youtube.com/watch?v=j_liqoF3KNA

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS