Realtid

Digital valuta på agendan i Norge: "Komplexa frågor"

Digital valuta på agendan i Norge: "Mycket att överväga"
Pål Longva, biträdande centralbankschef i Norge. (Foto: Emilie Holtet/NTB/TT)
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 23 okt. 2024Publicerad: 24 okt. 2024

Norges Bank överväger att införa statlig digital valuta i ett av världens mest kontantfria länder. Men det är ingen brådska, enligt biträdande centralbankschefen Pål Longva.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera centralbanker undersöker om de ska erbjuda statliga pengar i digital form – en valuta som skapas och lagras elektroniskt.

Däribland den Europeiska centralbanken (ECB), som analyserar och testar utvecklingen av digital euro. I slutet av nästa år kommer ECB-rådet fatta beslut om huruvida man ska gå vidare till nästa fas i utvecklingen. 

En annan centralbank som intresserar sig för e-kronor är Norges Bank. Men Norge, som redan är ett av världens mest kontantlösa länder, har ingen brådska. 

”Å andra sidan bör vi vara beredda att gå in på detta område i nära samarbete med andra banker”, säger biträdande centralbankschefen Pål Longva till Bloomberg

”Statlig tyranni”

CBDC (central bank digital currency) är fortfarande ett laddat ämne och kritiker påpekar ofta riskerna med att det kan missbrukas. Det skulle exempelvis kunna bli ett medel för totalitära stater som vill stärka sin övervakning och censur.

Missa inte: Trump vill ha mer makt över centralbanken om han blir president. Realtid

Den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump har sagt att han ”aldrig kommer att tillåta” en digital dollar som utfärdas av en centralbank, eftersom det skulle innebära ”statlig tyranni”. 

ANNONS

Pågående utredning

Norges Bank undersöker sedan 2016 olika varianter av digitala centralbankspengar, både wholesale CBDC, som omfattar transaktioner mellan banker och centralbanken, och retail CBDC, som används direkt av konsumenter.

En retailversion ”väcker mycket komplexa frågor som vi måste överväga och bedöma” och skulle vara beroende av ”dialog och samarbete med privata banker och andra intressenter”, säger Longva.

Den 15 november ska en norsk statlig arbetsgrupp presentera en rapport som rör säkra och enkla betalningar, samt digitala centralbankspengar.

Missa inte: Centralbankschef tar över – i skuggan av Credit Suisse-kollapsen. Realtid

En liknande utredning har tidigare gjorts i Sverige. Där landade man i beslutet att det idag ”inte finns tillräckliga samhällsbehov av att Riksbanken ger ut en e-krona”. Riksbanken meddelade dock att man fortsätter undersöka möjligheterna med CBDC.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS