Realtid

Det är kvinnorna som fixar vinsten till Handelsbanken

Anrika Handelsbankens huvudkontor är centralt beläget vid finanskvarteren vid Kungsträdgården i Stockholm.
Margaret von Platen
Uppdaterad: 24 okt. 2018Publicerad: 24 okt. 2018

Vissa av Handelsbankens manliga chefer har en minst sagt förlegad syn på jämlikhet. Samtidigt drar kvinnliga kontorschefer in mer än hälften av pengarna genom kontorsrörelsen, fast mindre än hälften av bankens kontorschefer är kvinnor, skriver Realtids Margaret von Platen, i en kommentar om den senaste tidens turbulens i anrika SHB.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kvinnor och det kvinnliga har inte alltid varit en lätt historia för Handelsbanken. 

Uppenbarligen har vissa av bankcheferna stannat kvar i en gammal kvinnosyn. Ändå står kvinnorna för en stor del av intjäningen hos Handelsbankens lokala kontor.

Mer än hälften av inkomsterna på kontorsnivå i Sverige kommer från kontor med kvinnliga chefer. Handelsbanken har 400 kontor i Sverige – varav 180 har en kvinna som kontorschef. Dessutom finns en kvinna på en av de viktigaste befattningarna, Carina Åkerström är regionbankschef för Stockholm. Två av bankens fem regionchefer är faktiskt kvinnor.

Men, som sagt, Handelsbanken har haft en komplicerad historia med kvinnor, särskilt relationen manlig chef och kvinna anställd på banken.

Först var det vd:n Arne Mårtenssons kärleksbrev. Han skrev i ett internt brev – som inte blev så internt – att han skulle skilja sig från sin dåvarande hustru och gifta om sig med Heléne Melin som jobbade på Handelsbanken Liv. Sedan skickade han ut ett nytt brev om att skilsmässan var inställd. Och slutligen skilde han sig för Heléne – utan att skicka ut ett brev.

Det uppfattades som bisarrt att exponera sitt kärleksliv för alla bankens anställda, för pressen, för alla svenskar.

Han säger i retrospektiv att ”han var lite för snabb”. Arne Mårtensson blev vd för banken 1991 när han bara var 38 år gammal. Han avgick 2001.
Han har också sagt om jobbet som vd för banken: ”Det var mentalt det sista jobbet som jag skulle ha. Allt det gjorde att jag började fundera på vad jag ville göra med mitt liv”. När han läste Ulf Lundells generationsroman Jack några år senare tänkte han ”så där höll jag aldrig på när jag var ung”.

Det kanske finns en stor lust att ”ta igen” och ”leva ut” hos duktiga pojkar som gör spikraka karriärer på Handelsbanken.

ANNONS

 2001 var det dags för en annan märklig episod.

Den nye vd:n Lars O Grönstedt ville anställa sin hustru på banken. Det blev en del reaktioner. Det var inte så vanligt att bli utnämnd på ett nytt jobb och omedelbart vilja anställa sin hustru. Hon tackade nej.

Det var också Lars O Grönstedt som i en intervju återgav hur han i ett tal beskrivit sin fru: Som en italiensk alpväg, snabb, kurvig och farlig. Kanske kändes det inte helt modernt, i varje fall inte att återge i en tidningsintervju, som läses av kvinnliga bankanställda.

Sedan kom nästa smäll.

I september i år lämnade den välrenommerade kommunikationsdirektören Katarina Grönwall Handelsbanken efter endast sex månader på grund av samarbetssvårigheter med vd Anders Bouvin. En anställd i banken lär då ha sagt till Dagens Industri att hennes reträtt ”göder uppfattningen att det finns ett glastak för kvinnor i banken.”  

Därefter avslöjade DI att flera kvinnliga assistenter på Handelsbankens investmentbank Capital Markets hade utsatts för kränkningar med sexuella anspelningar av en person i chefsposition och även av personer i hans krets.

Först efter att DI börjat ställa frågor vidtogs några åtgärder i banken. Vd och personaldirektör Stina Petersson fick kritik internt för att de inte hade tagit några krafttag. I början av oktober lämnade två tunga chefer sina toppjobb på Capital Markets.

Det märkliga var att flera på hög nivå i Handelsbanken varit medvetna om dessa kränkningar sedan 2015. Då fick Martin Nossman, nu chef för Collector, en skriftlig varning. Men uppenbarligen gjordes inte tillräckligt stora ingrepp.

ANNONS

Då kanske det är bra att påminna om att 47 procent av samtliga chefer på Handelsbanken är kvinnor. Så visst är det dags att rensa upp alla gamla förlegade värderingar. Även hos Bror Duktig.

Men varför har den förlegade kvinnosynen kunnat överleva trots alla skickliga kvinnliga chefer som står för en större del av intjäningen? De må vara snabba, kurviga och farliga men har järnkoll på ränterisker, kreditrisker och K/I-tal.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]