Regleringar av den finansiella sektorn i kombination med ny teknik bryter upp de gamla monopolen. ”Det skapar en bra grogrund för Nordic Capital som investerare att backa upp utmanare till bankerna”, säger David Samuelson på riskkapitalbolaget.
Därför är fintech-sektorn högintressant för Nordic Capital
Mest läst i kategorin
De gamla bankmonopolen attackeras från två håll. Dels driver nya regleringar som MiFID II, det kommande Basel IV och PSD2 – ett europeiskt direktiv som reglerar betalningstjänster och betalningsleverantörer – in en kil i monopolen. Dels gör ny teknik det möjligt för små uppstickare att utmana stora bankkolosser.
Det gör finans- och fintech-sektorn högintressant för Nordic Capital som fokuserar på ”utmanare” och ”tillväxtbolag”.
– Förut så behövde man en väldigt stor balansräkning för att kunna utmana i den finansiella sektorn. Det behövs inte längre. Man kan jobba med lätta balansräkningar och hybridmodeller tack vare ny teknologi, säger David Samuelson, principal på Nordic Capital, och fortsätter:
– Dels kan du sätta upp nya modeller som är bättre ur ett regulatoriskt perspektiv, dels kan du med hjälp av ny teknik göra det bankerna gör, fast på ett snabbare och mer kostnadseffektivt sätt.
Mot den bakgrunden är investeringen i Qred, som Nordic Capital kommunicerade idag, klockren.
Qred har utvecklat en teknikplattform som möjliggör en fullt ut digital och automatiserad utlåningsprocess – båda vad gäller att hitta nya kunder, analysera och serva dem.
Det snabbväxande bolagets affärsmodell gör det dessutom möjligt att fokusera på en typ av kunder som bankerna är dåliga på att ta hand om– nämligen småföretagen.
– Det är svårt att bedöma småföretag. Köper du bara en vanlig UC-rapport får du äldre information. Likadant om du utgår från en årsredovisning. I värsta fall är det 18 månader gammal data du tittar på. Så antingen måste du göra due diligence manuellt, och det är för dyrt om det rör sig om små lån. Eller så måste du ha en digital lösning.
Qred använder sig samtidigt av ett helautomatiserat kreditsystem som gör att marginalkostnaden vad gäller att hantera ytterligare en kund blir betydligt lägre än om ärendet skulle behandlas av en fysisk kredithandläggare.
Idag har fintechbolaget cirka 12 000 kunder i Sverige, Finland, Danmark, Nederländerna och Belgien. Under 2020 startade Qred även ett samarbete på den brasilianska marknaden, och Nordic Capital ser framför sig en expansion till nya marknader framför allt i Europa där bolaget har sin kärnverksamhet.
– Norden var tidigt ute med sådant som internetbanker och digitalt bank-ID. Men nu ser vi att pandemin har tvingat även övriga Europa att utveckla sin digitala infrastruktur och de europeiska marknaderna är på väg att komma ikapp. Såväl Klarnas som Trustlys (Trustly är ett av NC:s portföljbolag, reds anm) expansion utanför Norden är ett tecken på det.
Investeringen i Qred görs via den relativt nystartade fonden Nordic Capital Evolution. Nordic Capitals senaste ”huvudfond” är på över 6 miljarder euro. För att inte ha för många företag i portföljen så blir varje investering relativt stor och för att kunna göra även mindre investeringar lanserades midcap-fonden Evolution på 1,2 miljarder euro. Den fokuserar på investeringar i bolag med mellan 350 miljoner och 1,5 miljarder kronor i eget kapital och en företagsvärdering på mellan 500 miljoner till 3 miljarder kronor.
Qred är Evolutions tredje portföljbolag. Tidigare har fonden investerat i norska mjukvarubolaget Boost.ai – som fokuserar på maskininlärning och automatiserad kundtjänst – samt holländska hälsobolaget Equipe Zorgbedrijven, som framför allt sysslar med hand- och handledskirurgi.
David Samuelson säger samtidigt att det kan bli fler investeringar inom finanssektorn för Evolution-fondens del.
– Vi har en fantastisk hub här i Stockholm med starka fintech-bolag som lyckats expandera. Inom den sektorn kan Nordic Capital också addera mycket värde som investerare, säger Samuelson och hänvisar till tidigare investeringar i finanssektorn som bland annat inkluderar Trustly, Bambora och Nordnet.
Riskkapitalbolaget är också storägare i norska Bank Norwegian, som man nu också vill köpa upp via den delägda nischbanken Nordax.
– Bank Norwegian är ju från början en bank. Men de har utvecklat en otroligt effektiv och bra digital affärsmodell. Och det är svårt att vara ett framgångsrikt tillväxtbolag idag om du inte har en stark teknikplattform, säger David Samuelson.