Nu ska Danske Bank starta en investeringsutbildning för sina svenska private bankingkunder i det högre segmentet. Danske Bank Angel Investor Academy ska göra kunderna till affärsänglar som investerar i startupföretag med hög risk.
Danske Bank startar ängelutbildning för private bankingkunder i Sverige
Mest läst i kategorin
Danske Bank Angel Investor Academy har funnits i Danmark i två år och har under den tiden genomfört fyra utbildningsomgångar med 25 personer i varje omgång. Nu är det dags för den femte – och samtidigt lanserar banken den första omgången i Sverige, för svenska private bankingkunder i det högre segmentet.
– Programmet innebär en kombination av teori och praktik, och målet är att ge kunderna en verktygslåda och ett holistiskt synsätt på ängelinvesteringar, säger Stine Jersie Olsen till Realtid i samband med startupmässan TechBBQ i Köpenhamn.
Stine Jersie Olsen har titeln Head of Investor Activities, Growth & Impact på Danske Bank i Danmark och hon har under åren sysslat med så kallade impact startups på banken. Nu är ängelakademin och andra matchmakingaktiviteter för startups hennes främsta fokusområde.
De av bankens private bankingkunder som är målgrupp tillhör det högre segmentet och måste dessutom vara villiga att ta så stora risker som det handlar om när man investerar i startups.
– Startupinvesteringar är verkligen inte för alla, säger Stine Jersie Olsen, och tillägger:
– Vi försöker också att fokusera mycket på det nätverk som skapas mellan deltagarna i programmet, säger hon.
Varje Angel Investor Academy avslutas med ett pitchevent där ett antal startupföretag får pitcha sina affärsidéer för nyutbildade affärsänglar. Hittills har ett av de pitchande företagen i varje omgång i Danmark fått investeringar från änglarna.
Förutom ängelakademin så har Danske Bank en egen startupaccelerator, kallad Plus Impact Accelerator. Två gånger per år antas nordiska företag för att coachas och boostas. För närvarande är temat smarta städer och nästa acceleratorträff kommer att ske i Stockholm i november.
I Sverige kommer Stefan Granlund att ansvara för satsningen, och han säger att efterfrågan är stor och att flera intressanta bolag redan har anmält sig.
– Det här är ett område som väcker stort intresse och har stor affärspotential världen över, i synnerhet i överbefolkade städer, säger Stefan Granlund till Realtid.
Totalt sett har Danske Bank drygt 80 anställda som arbetar som tillväxtrådgivare och på andra sätt med startupfinansiering.
– Startups är ett viktigt fokusområde för Danske Bank och vi ska, kort och gott, vara den främsta banken för startupföretag i Norden, säger Stine Jersie Olsen.