Realtid

Danske Bank kräver amorterings-flexibilitet

Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank.
"Det är positivt att man sparar ihop till en del av sin bostad, men det ska finnas kriterier för att vara flexibel vid behov så att vi minskar risken att människor måste ta ett blancolån som oftast är betydligt dyrare", säger Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank.
Anders Frick
Uppdaterad: 09 sep. 2022Publicerad: 09 sep. 2022

För att förhindra blancolån måste det finnas utrymme för viss flexibilitet när det gäller amortering på bolån. Det säger Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank. Hon hävdar även att det föreslagna startlånet för förstagångsköpare slår fel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I grunden är det sunt att hushållen amorterar på sina bolån – det säger Danske Banks privatekonom Jennie Sandén till Realtid. Samtidigt välkomnar hon regeringens initiativ med att ge Finansinspektionen uppdrag att se över bolånetaket och amorteringskravet. 

– Amorteringskravet som introducerades 2016 kommer att bli tungt att bära för de svenska hushållen framöver samtidigt som de ska klara av att möta ökade energipriser, dyrare mat och ökade räntor. Det går inte att inte att pressa hushållen för hårt eftersom det slår tillbaka på konsumtionen och även kan få andra negativa konsekvenser som exempelvis ökad arbetslöshet, säger Jennie Sandén.

Likt sina branschkollegor Robert Boije, chefsekonom på SBAB och Joakim Bornold, grundare av Lever, så ser Jennie Sandén alltså positivt på utredningen. Däremot har hon ingenting mot amortering per se.

– Generellt menar jag att det bör vara en kontant del i bostadsköpet. Det är positivt att man sparar ihop till en del av sin bostad, men det ska finnas kriterier för att vara flexibel vid behov så att vi minskar risken att människor måste ta ett blancolån som oftast är betydligt dyrare, säger Jennie Sandén.

En utredning är alltså en bra start – men hon säger att det också måste göras mer:

– En översyn av hela bostadsmarknaden borde göras för att skapa en mer inkluderande marknad. Förslaget om startlån som presenterades i en statlig utredning, och som syftar till att hjälpa förstagångsköpare, slår enligt min uppfattning fel. De höga inträdesbarriärerna på bostadsmarknaden fortsätter att skapa problem för kompetensförsörjningen, när viktiga yrkesgrupper som exempelvis omsorgsyrken, inte kan köpa en bostad i växande storstadsregioner, säger Jennie Sandén.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]