Det ska bli billigare för hushåll att lösa bundna bolån i förtid. Avgiften har länge kritiserats för drabba konsumenter med höga kostnader.
Då blir det billigare att flytta ditt bundna bolån
Mest läst i kategorin
Ränteskillnadsersättning är den avgift som bankerna tar ut när ett bundet bolån löses i förtid – och kostnaden kan i dagsläget vara mycket hög.
Enligt Finansinspektionen motverkar detta rörligheten på bankmarknaden.
Missa inte: Mindre banker utmanar giganterna om bolånen. Realtid
Myndigheten har även pekat på att avgiften ofta är omotiverat hög, något som skapar problem för hushåll som vill byta bank för att sänka sina lånekostnader, rapporterar Dagens Nyheter.
”Viktig förändring”
Men nu ska det bli ändring på detta. De nya reglerna, som träder i kraft den 1 juli 2025, innebär att bankerna får en ny modell för att beräkna den så kallade ränteskillnadsersättningen.
Ur ett konsumentperspektiv är det ett bra förslag som innebär att bolånekunder i de flesta fall kommer drabbas av en lägre kostnad om de vill lösa sina lån, tycker Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.
Läs även: Efter Thedéens beslut: Så hög ränta nu på bolån hos 13 storbanker. Dagens PS
”Nackdelen för bankerna är att de inte får någon kompensation för kreditkostnaden vid en förtida inlösning av bundna lån, vilket kan innebära ökade kostnader,” säger han.
Konkurrenskraftig bankmarknad
Beslutet bygger på en utredning där startdatumet från början föreslogs vara januari 2025, men regeringen har nu valt att skjuta fram ikraftträdandet med ett halvår.
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) har tidigare betonat vikten av att skapa en mer konkurrenskraftig bankmarknad och stärka konsumenternas ställning.
Det aktuella beslutet är en del av regeringens bredare arbete för att underlätta för hushåll att hantera ökade räntekostnader.
Läs även: Experten förklarar: Räntor – det här gäller nu. News55