Realtid

Claes Hemberg: ”Tuff konkurrent för Swedbank”

Anders Frick
Uppdaterad: 29 aug. 2022Publicerad: 29 aug. 2022

Folksams investeringar på 10 miljarder kronor i bolåneutmanarna Stabelo och Hypotekets fonder kan vara början på en revolution på marknaden – och nu behöver Swedbank se upp. Det säger finansveteranen Claes Hemberg till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att Folksam investerar 5 miljarder kronor i fonder hos Stabelo respektive och Hypoteket gläder Claes Hemberg, vd-coach, investerare och tidigare sparekonom på Avanza.

– Detta tyder på att Folksam tror på affärsmodellen och kan även vara en signal om att de kan vara intresserade av att på sikt bli delägare. I så fall skulle Folksam äga både den största (Swedbank) och de minsta aktörerna på bolånemarknaden, och kan ta sig an marknaden från två håll, vilket är smart, säger Claes Hemberg till Realtid.

Att Folksam väljer att satsa på nischaktörer har sin förklaring:

– Folksam tjänar väldigt mycket pengar på sina försäkringar och har helt enkelt en väldigt stor kassa som man måste göra sig av med, och just nu är börsklimatet ju lite bistert. Detta är ett sätt för Folksam att placera sina pengar, och kanske kommer de även att erbjuda sina egna kunder lån via dessa uppstickare. Tänk om folkhemmets stora försäkringsbolag kommer att kunna erbjuda bolån med lägre räntor än Swedbank. Det skulle bli en tuff konkurrent för Swedbank, säger Claes Hemberg.

Kan inte Swedbank skapa egna enkla lösningar likt Stabelos och Hypotekets?
– Nej, Swedbank och de andra storbankerna sitter fast i strukturer med banksäkerhet och liknande som Stabelo inte behöver, säger Claes Hemberg.

Han konstaterar att detta sannolikt bara är början på en smärre revolution på bolånemarknaden.

– Marginalerna i bolånebranschen är fortfarande jättehöga, och eftersom det är jättelätt att tjäna pengar på bolån så är det naturligt att det kommer in nya aktörer på marknaden. Man kan definitivt räkna med att marknaden kommer att se dramatiskt annorlunda ut de kommande åren. Folksams satsning är ett erkännande som branschen länge har drömt om, säger Claes Hemberg.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]