Den nya institutionstrenden, att ta till sociala medier för att kommunicera med yngre generationer, möts av motsatt effekt: istället för att bygga förtroende verkar deras försök snarare framstå som pinsamma.
Centralbanker börjar med sociala medier: "Cringe"


Mest läst i kategorin
Centralbanker världen över har börjat använda sociala medier för att kommunicera med yngre generationer.
Federal Reserve, Europeiska centralbanken (ECB) och Bank of England är några av de institutioner som satsar på sociala medier för att nå ut till Generation Z.
Missa inte: Generation Z tackar nej – vill styra sig själva. Realtid
Enligt Bloomberg hade över 100 centralbanker skapat Instagramkonton fram till december 2023, en ökning med en tredjedel på två år. Målet är att öka förståelsen för ekonomiska beslut och bekämpa desinformation.
“Om du inte själv sätter narrativet, kommer någon annan att göra det”, säger Michael McMahon, makroekonom vid Oxford University, till tidningen.
Håll koll på det senaste – allt från Musk till Minusräntor.
Följ vårt nyhetsbrev!
Fed-chefen som memekung?
Men mottagandet har varit blandat. Många unga reagerar med sarkasm på de ekonomiska institutionernas försök att vara ”relatable”, skriver Bloomberg.
ECB har till exempel postat en video där räntebeslut förklaras genom en Tiktok-meme, medan Bank of England publicerat en gruppbild av sina tjänstemän i en pampig sal – långt ifrån den verklighet många unga lever i.
Fed-chefen Jerome Powell har också blivit en favorit för memes och satir på sociala medier.
Ett populärt Instagramklipp, som fått över en miljon visningar, visar honom krascha marknaderna genom att helt enkelt säga ”god eftermiddag”.
Samtidigt försöker bankerna bekämpa desinformation om räntebeslut och inflation.
Läs även: Därför dumpar Gen Z experterna: ”Obekväma”. Realtid
Senaste nytt
Reggae och räntor
Vissa centralbanker har dock lyckats bättre.
Bank of Venezuela har exempelvis 1,9 miljoner följare – och Bank of Jamaica använder reggaemusik för att sprida information om inflation.
”Vi vill inte att den ska vara för hög, vi vill inte att den ska vara för låg”, sjunger en artist i en av bankens videor.
Men frågan återstår – är det verkligen genom Instagram och Tiktok som centralbankerna återfår ungas förtroende?
McMahon är inte övertygad:
”Att nå ut är en sak, men att verkligen få folk att lyssna är en helt annan utmaning”, säger han.
Läs mer: Generation Z: Bli chef? Nej tack, det är för stressigt. Dagens PS