Realtid

Central Bank of Ireland avslutar utredningen av Danske Bank

Realtid.se
Uppdaterad: 15 sep. 2022Publicerad: 15 sep. 2022

Danske Bank har gått med på att betala 1 820 000 euro i böter enligt CBI:s administrativa sanktionsförfarande. Den överenskomna uppgörelsen sätter ett slut på utredningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Danske Bank Group verkar på filialbasis i Irland och regleras av CBI för uppförande. Från 2014 har Danske Banks irländska filial erbjudit banktjänster endast till företag och institutionella kunder.

Efter ett meddelande från Danske Bank till Central Bank of Ireland (CBI) 2019 om att vissa kunder utelämnats från Danske Banks automatiserade transaktionsövervakningssystem under en period från 2010 till 2019, inledde CBI en utredning i ärendet.

Danske Bank erkänner allvaret i de problem som identifierats i CBI:s utredning, som har accepterats fullt ut av Danske Bank och som återspeglas i det publicitetsuttalande som CBI utfärdade idag. Det framgår av ett pressmeddelande.

Danske Bank ordnade så att en tredje part genomförde en tillbakablicksgranskning av transaktioner för perioden 2016 till 2019. Resultatet av granskningen visade att risken för ekonomisk brottslighet för de undersökta transaktionerna var mycket låg, vilket gav upphov till endast en misstänkt transaktion.

Danske Bank har inte identifierat att någon ekonomisk förlust orsakats för kunderna till följd av dessa problem.

De frågor som är föremål för denna utredning var helt åtgärdade i mars 2019.

Danske Bank inser vikten av effektiva AML-procedurer och tar sina skyldigheter enligt AML-lagstiftningen och regulatoriska riktlinjer på största allvar. Danske Bank har avsatt betydande resurser för att säkerställa framgångsrikt förebyggande av ekonomisk brottslighet, inklusive 3 600 heltidsanställda som arbetar för att bekämpa ekonomisk brottslighet.

Danske Bank kommer att ha spenderat cirka 12 miljarder DKK på att upprätthålla och förbättra det övergripande ramverket för hantering av finansiell brottsrisk, inklusive AML-kontroller mellan 2018 och slutet av 2022.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]