Realtid

Borgo: "Vår plan är att nå lönsamhet under hösten"

Gustav Bergler, vd för Borgo.
Gustav Bergler, vd för Borgo.
Realtid.se
Uppdaterad: 27 apr. 2023Publicerad: 27 apr. 2023

Bolåneutmanaren Borgo ökade under 2022 sin utlåning från 17 miljoner till 14 miljarder, men resultatet landar ändå på minus. "Vår plan är att nå lönsamhet under hösten," säger vd Gustav Berggen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Borgo grundades 2018 av Gustav Berggren, Peter Walldour, Carl Martinson och Adam Lewenhaupt.  Under 2019 gick  Icabanken, IkanoBank, Söderberg & Partners och Ålandsbanken med i satsningen. Gustav Berggren har varit vd sedan starten.

I april 2021 fick bolaget ok till sin bolåneplattform av Finansinspektionen. Målsättningen som formulerades då var att nå en volym om 100 miljarder kronor på fem år. Efter ett och ett halvt år nådde bolaget en volym på drygt 14 miljarder.

– Inför 2022 satte vi upp en ambitiös plan. Vårt löfte till aktieägarna var att utföra förvärv av bolåneportföljer, hitta samarbetspartners på kapitalmarknaden, öka vår inlåning från allmänheten och växa organiskt. När året ska summeras kan jag konstatera att vi har levererat allt detta. Vi har befunnit oss i en tydlig utvecklingsfas – men har samtidigt varit operativa och skapat snabb tillväxt i bolaget, skriver Gustav Berggren i årsredovisningen för 2022 som presenteras i dag.

Räntenettot uppgick till minus 5,8 miljoner kronor (–1,3 mkr). Bolagets ränteintäkter uppgick till 181,1 miljoner kronor och räntekostnaderna till 186,9 miljoner kronor. Borgo skriver att det negativa räntenettot är primärt drivet av förfinansiering inför gjorda och kommande förvärv.

Nettoresultat av finansiella transaktioner uppgick till minus 8,2 mkr (-0,2 mkr), vilket förklaras av ineffektivitet i säkringsredovisningen.

Rörelsekostnaderna uppgick till minus 126,1 mkr (–55,9 mkr) och periodens resultat uppgick till minus 111,8 mkr (–45,7 mkr). Trots minusresultatet är vd Gustav Berggren optimistisk.

– Vår plan är att nå lönsamhet under hösten. Lever vi upp till det har vi goda möjligheter att under året bli den främsta utmanaren på bolånemarknaden, skriver han.

Av årsredovisningen kan man också utläsa att Gustav Berggren under året fick en ersättning på totalt 2,1 miljoner, en ökning med nästan 1 miljon jämfört med vad han fick 2021 (1 275 miljoner).

Borgos totala utlåning till allmänheten uppgick till 14 526,9 mkr (17,0 mkr).

Den drastiska ökningen beror framför allt på förvärvet av Ålandsbankens låneportfölj i februari 2022.

Borgo finansierar sina bolånen genom en kombination av säkerställda obligationer, inlåning, eget kapital samt andra typer av kapitalmarknadsinstrument.

Den totala inlåningen från allmänheten uppgick vid periodens slut till 4 342,0 mkr, en dubblering jämfört med föregående år (2 021,0 mkr).

För att finansiera förvärvet av Ålandsbankens portfölj genomförde Borgo i början av 2022 en större investeringsrunda. Den totala kapitalanskaffningen om cirka 1,3 miljarder kronor kom från bland annat Persson Invest, Proventus, Real Alliance Invest och Neptunia Invest. I samband med detta klev även Sparbanken Syd in som ny ägare och distributör av bolån.

Borgo största ägare utgörs av ICA Banken, Ikano Bank, Söderberg & Partners och Ålandsbanken. Ytterligare delägare i Borgo är bland andra Sparbanken Syd och investmentbolagen Persson Invest, Proventus, Real Alliance och Neptunia.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS