Realtid

Bolånebedrägeri utan förlorare: ”Jag borde ha fått bonus från Danske Bank”

Anders Frick
Uppdaterad: 17 jan. 2024Publicerad: 17 jan. 2024

Ligan utnyttjade nyanlända för att lura både välfärdssystemet och svenska banker. Exempelvis lånade Danske Bank ut 400 miljoner kronor – men drabbades inte ekonomiskt, trots bluffen. En av de åtalade menar att han till och med borde få bonus från Danske Bank då bankerna inte tog några risker på det kriminella upplägget, utan samtidigt tjänade massor med pengar på räntor och avgifter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Personer ur en liga åtalades i tingsrätten för att ha lurat svenska banker att på falska grunder bevilja bolån om 400 miljoner kronor. Det skrev Realtid 2021,  och fallet avgjordes förra året i tingsrätten. Då dömdes fem personer ur ligan till fängelse, samtidigt som ett 70-tal låntagare åtalades och i de flesta fall också fälldes. Nu har dock striden gått vidare till hovrätten, där de dömda menar att bankerna inte har bedragits.

Nyckeln till att ligan – mot betalning – kunde ordna bolån till privatpersoner var förfalskade anställningsintyg och lönespecifikationer. Dessutom förfalskades även årsbokslut. Bedrägeripreventionsexperten Anders Björkenheim menar att bankerna borde ha genomskådat upplägget för länge sedan, men förklarar att en av huvudorsakerna är att bolånetagarna inte misstänktes för fiffel var att de betalade både räntor och amorteringar i enlighet med bankens låneregler.

I samband med rättegången i hovrätten så pratade DI:s reporter Lasse Weirup med en av personerna i ligan.

– Jag borde faktiskt ha fått en bonus från Danske Bank för alla lån som jag har ordnat åt dem, säger personen, som kommer från Mariupol i Ukraina och som nu studerar företagsekonomi på Stockholms universitet, till DI. 

Han förklarar att många banker var lätta att lura, men att Danske Bank var lättast av dem alla – kanske på grund av att bankens ökade utlåning sågs som en ljuspunkt i samband med den växande skandalen med penningtvätt som rullades upp.

Efter att Skatteverket lämnade in en anmälan till Ekobrottsmyndigheten började myndigheterna agera, och det hela slutade med att Danske Bank sa upp alla bolån som hade beviljats på felaktiga grundare och att bostadsrätterna såldes till så höga priser att det täckte bankens panter.

– I och med att detta var ett avancerat bedrägeri hade banken på avtalsmässiga grunder rätt att säga upp bolånen – vilket också gjordes. Samtliga bolån hade säkerheter, därmed gjorde banken ingen förlust, säger Anna Sundblad, presschef på Danske Bank Sweden, till Realtid.

Domen i Svea hovrätt kommer den 25 januari.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS