Sparbanken Skåne är den första banken i projektet ”Lika lön” som har uppnått jämställda löner för likvärdigt arbete. För detta får banken Anna-priset - ett jämställdhets- och mångfaldspris.
Banken prisas för jämställda löner: ”Vägen dit var inte enkel”
År 2011 startade Finansförbundet och Bankinstitutens arbetsgivareorganisation BAO projektet Lika lön som syftar till att eliminera osakliga löneskillnader i finansbranschen. Sparbanken Skåne var en av de banker som hakade på. När arbetet med löneutjämningen startade visade löneinventeringen att ungefär var femte anställd i Sparbanken Skåne var underbetald i förhållande till kollegor som utförde likvärdigt arbete. Flertalet var kvinnor. Men nu är detta åtgärdat, och Sparbanken Skåne är den första banken i Lika lön-projektet som rapporterat att jämställda löner för likvärdigt arbete har uppnåtts.
– Att män och kvinnor ska ha lika lön för lika arbete känns som en självklarhet, men vägen dit är inte alltid enkel. Det finns många komponenter som man måste ta hänsyn till i lönesättningsarbetet – å ena sidan lika lön för lika arbete, å andra sidan individuell lönesättning utifrån prestation. Vi tycker att vi har hittat bra processer och strukturer som tack vare långsiktighet, envishet och ett tätt samarbete mellan fack och arbetsgivare har lett oss rätt, säger Maria Stagmo, HR-chef på Sparbanken Skåne.
Arbetet resulterar nu i att Sparbanken Skåne och Finansförbundets klubbstyrelse på banken tar hem årets upplaga av det så kallade Anna-priset, ett jämställdhets- och mångfaldspris som instiftades 1993 till minne av Anna C Persson-Collert.
I motiveringen till utmärkelsen står det bland annat:
”Sparbanken Skåne och Finansförbundets klubbstyrelse har tillsammans visat att engagemang, samverkan, systematik och uthållighet gör skillnad. Parterna arbetar också med att sprida kunskapen om processen och inspirera andra genom exempelvis föreläsningar.”