Realtid

ARN: Lurade kunder ska ersättas av bankerna

Realtid.se
Uppdaterad: 09 nov. 2022Publicerad: 09 nov. 2022

Allmänna reklamationsnämnden, ARN, har kommit med nya rekommendationer för banker vars kunder har blivit lurade av bedragare. I åtta ärenden av nio anser ARN att banken ska återbetala merparten av de besparingar som bedrägerioffer har förlorat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakgrunden till ARN:s nya rekommendationer är den dom som Högsta domstolen, HD, meddelade i somras. Det målet handlade om en konsument som 2018 blev lurad att lämna ut sina bankuppgifter via telefon och förlorade en stor summa pengar.

HD:s bedömning var att konsumenten hade agerat grovt oaktsamt, men inte särskilt klandervärt. Konsumenten behövde därför inte svara för mer än 12 000 kronor av de transaktioner som genomförts. En vägledande dom som nu har fått till följd att ARN har ändrat sin praxis. I tidigare, liknande ARN-ärenden har konsumentens agerande, nästan undantagslöst, bedömts som särskilt klandervärt och konsumenten har själv fått bära hela förlusten.

I de rekommendationer som ARN nu har meddelat får därför konsumenten framgång i åtta ärenden av nio mot banken.

– Utan HD:s vägledande dom hade förhållandet varit det motsatta, vågar jag påstå. Domen är av mycket stor betydelse för människor som har drabbats av bankbedrägerier. Det gläder mig att ARN nu ändrar sin praxis i enlighet med HD:s vägledning och rekommenderar bankerna att ersätta sina drabbade kunder, säger Cecilia Tisell, Konsumentombudsman och generaldirektör för Konsumentverket i en presskommentar.

– Jag förutsätter nu att bankerna följer ARN:s rekommendationer liksom att de på eget initiativ omprövar tidigare fall där de låtit konsumenterna bära hela förlusten.

ARN:s beslut var inte enhälligt då representanterna från bankbranschen anmälde sig skiljaktiga i samtliga ärenden.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]