Realtid

ABG: Låg värdering och hög direktavkastning ger stöd för banksektorn 

Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 28 maj 2024Publicerad: 28 maj 2024

Efter de senaste två årens kraftiga centralbankshöjningar med efterföljande räntemedvind och vinstexplosion för bankerna ställs nu frågan hur man ska agera med banksektorn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Magnus Andersson lyfter fram att såväl räntenetto som nettovinstnivåer bör ha passerat toppen och att räntorna är mest sannolikt på väg ned. Enligt Magnus Andersson, i ett scenario där korträntorna hamnar kring 2-2,5 procent, kommer lönsamheten i denna sektorn att vara betydligt högre de kommande fem åren än vad den var de senaste tio-tolv åren med nollränta.

– Vinsterna är dock på väg ned härifrån, vilket normalt sett brukar vara negativt för banksektorn. Det som är annorlunda den här gången är att värderingen är väldigt låg. Marknaden har redan tagit höjd för att intjäningsnivåerna, framför allt den vi såg under 2023, inte är uthålliga.

Han säger vidare att oron för kreditförluster bör avta och riskpremien gå ned i takt med utsikter om en ljusnande ekonomi 2025.

– Det som kommer att förändras fram till årsskiftet är centralbankernas räntesänkningar. Det är ingen positiv trigger för värderingen, även om det är väl diskonterat och förväntat. De kommande sex månaderna är en bra period att köpa bankaktier inför en sannolik uppvärdering från årsskiftet och framåt.

Med räntenetto och vinstnivåer som sannolikt har passerat toppen blir utdelning och återköp, cash yield på finansspråk, en allt viktigare komponent för investerare i banksektorn. För närvarande ligger cash yield i sektorn kring 10-11 procent.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS