Många svenskar är positiva till en fyradagars arbetsvecka, men när frågan om minskad lön kommer upp blir entusiasmen betydligt svalare.
Baksidan med kortare arbetstid: "Flera tusen i månaden"
Mest läst i kategorin
Debatten om kortare arbetstid är aktuell och kontroversiell, med starka åsikter både för och emot.
En undersökning från SPP visar att 56 procent av svenskarna stödjer en kortare arbetsvecka, men endast 26 procent skulle acceptera en sådan förändring om det innebär lägre lön.
Samtidigt visar beräkningar att höginkomsttagare, såsom civilingenjörer, kan förlora upp till 15 procent av sin framtida pension vid en löneförminskning på 12,5 procent.
Men det är inte bara höginkomsintagare som riskerar att drabbas, menar SPP:s pensionsexpert Shoka Åhrman.
”Konsekvenserna blir i slutändan enormt stora för medelinkomsttagare med 35 000 kronor i månadslön. Det handlar om flera tusen kronor i månaden eller 20 procent i minskade pensionsavsättningar”, säger hon.
LO splittrat i frågan
Förslaget om arbetstidsförkortning har även splittrat LO, där IF Metall är kritiskt och menar att villkoren på arbetsplatserna bör förhandlas mellan arbetsmarknadens parter snarare än att avgöras av politiker, rapporterar Arbetet.
Kommunal, å andra sidan, ser positivt på politisk inblandning och anser att det kan driva på förhandlingar om bättre villkor.
Trots skillnaderna inom LO är båda sidor överens om vikten av att hålla både förhandlings- och lagstiftningsvägar öppna för att uppnå en lösning som gynnar arbetstagarna på lång sikt.
Läs även:
S-grupp vill införa 35-timmarsveckor till 2035 – “Århundradets frihetsreform”. Realtid
Moderaterna om kortare arbetsvecka: ”Förvånad”. Realtid