Realtid

Även småföretag flyttar utomlands

administrator
administrator
Uppdaterad: 15 nov. 2004Publicerad: 15 nov. 2004

Det är inte bara storföretag som flyttar utomlands, det gör även småföretag. Och utflyttningen väntas öka, visar en rapport från fackförbundet Sif.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Omkring 2.000 jobb har försvunnit i Småland de senaste fem åren till följd av att företag flyttat, enligt Sifs rapport. Ungefär vart fjärde företag har flyttat ut delar av verksamheten och något fler har nyetablerat sig utomlands. Främst är det tillverkning som flyttats, men också utveckling och konstruktion. Lägre kostnader och närhet till marknaden är de främsta motiven till flytten, enligt Sif.

Närmare hälften av de Sif-klubbar på företag som har flyttat ut verksamhet eller gjort nyetableringar, uppger dessutom att ännu fler jobb kommer att flyttas ut i framtiden.

Men alla är inte övertygade om att de svenska företag som lägger tillverkning utomlands gör det på bekostnad av jobb i Sverige.

Institutet för tillväxtpolitiska studier (ITPS) undersökte tidigare i år, på regeringens uppdrag, om oron för jobbflytt är befogad och vad den ökade internationaliseringen av näringslivet innebär för produktion och sysselsättning i Sverige.

– Vår undersökning visade att de utflyttade jobben ersätts med andra jobb som i genomsnitt är mer kvalificerade, säger Göran Hallin, enhetschef på ITPS.

När verksamheter flyttar utomlands frigörs resurser i Sverige och det startas nya företag i andra branscher där det skapas nya jobb, förklarar Hallin.

Institutets undersökning bygger på data från 90-talet. Förhållandena kan ha förändrats under 2000-talet.

– I vår undersökning kan vi inte se några tendenser till att även mer kvalificerade jobb skulle försvinna från Sverige. Men vi planerar att gå vidare med undersökningen. I USA flyttar även tjänsteföretag utomlands och kvalificerade jobb försvinner. Vad ska vi göra i västvärlden om det är så, frågar sig Hallin.

ANNONS

Han tillägger att vi måste konkurrera där vi är konkurrenskraftiga. I Sverige har vi exempelvis konkurrenskraftiga löner inom forskning och utveckling. Då handlar det om att få fram tillräckligt många och kvalificerade forskare.

Sifs ordförande Mari-Ann Krantz vill att regeringen tar fram ett program för tillverkningsindustrin i Sverige samt satsar på infrastruktur och utbildning för att underlätta företagandet. Tillgången på riskkapital måste också förbättras, anser Sif.

TT

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]