Återbruk av tegel har visat sig vara en effektiv metod för att minska klimatpåverkan inom byggsektorn. Nu ser forskare och företag stora möjligheter att utöka användningen.
Återbruk av tegel kan revolutionera stadsutvecklingen
Ett forskningsprojekt vid Högskolan i Borås har undersökt återbruk av tegel i stadsutvecklingsområdet Västerbro i Borås.
Selektiv rivning av gamla tegelbyggnader kan leda till betydande klimatbesparingar.
”Vårt forskningsprojekt visar på stora klimatvinster,” säger Agnes Nagy, universitetslektor på Högskolan i Borås, till Fastighetsnytt.
Återbruk av tegel kan reducera utsläppen till så lite som 1,52 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter, jämfört med 30,3 kilo för nyproducerat tegel.
Ökad efterfrågan
Projektet visar också att över 70 procent av teglet kan återvinnas genom försiktig nedmontering, vilket är en markant förbättring jämfört med konventionell rivning.
Samtidigt rapporterar Bruksspecialisten, ett företag i Falkenberg som specialiserar sig på rensning och återbruk av tegel, om ökad efterfrågan.
”Vi har snart nått kapacitetstaket i vår nuvarande anläggning och tittar på var vi kan bygga en ny”, säger vd Jacob Steen till Fastighetsnytt.
För att möta den växande efterfrågan överväger företaget en expansion till Mälardalen.
Av bättre kvalitet
En annan som förespråkar återanvänt tegel är entreprenören och muraren Joakim Strömberg.
Han kan det mesta om återbruk av gammalt tegel och brinner för renovering av kulturfastigheter.
”Generellt kan man säga att gammalt tegel är av bättre kvalitet än nytt, dessutom kostar det en hel del numera att behandla tegel som avfall”, säger han till Fastighetsnytt.
Läs även:
Räntan: Sektorn som är redo för comeback. Realtid
Vinden har vänt: Då ökar byggbranschens investeringar. Realtid