Realtid

Åtal för ekobrott kopplade till felaktigt beviljade bolån

Realtid.se
Uppdaterad: 15 okt. 2021Publicerad: 15 okt. 2021

En liga har mot betalning ordnat bolån till privatpersoner genom förfalskade anställningsintyg och lönespecifikationer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De falska handlingarna har använts för att lura ett stort antal banker att bevilja bolån till personer som inte uppfyller bankernas krav för att få låna pengar.

Totalt har över 400 miljoner kronor betalats ut på felaktiga grunder. Nu åtalas åtta personer av åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm för delaktighet i den misstänkta brottsligheten. Det skriver EBM på sin hemsida.

Om åklagaren får som han vill väntar långa näringsförbud samt utvisning för flera av de misstänkta gärningspersonerna. Brottsmisstankarna består av bland annat grova bedrägerier medelst urkundsförfalskning, grova penningtvättsbrott samt grova bokföringsbrott. Enligt åtalet ska brottsligheten ha skett under åren 2017 – 2020.

– Kunderna till ligan är privatpersoner som inte uppfyller bankernas krav för att beviljas bolån. För att komma runt detta har de anlitat ligan för att ordna ett bolån hos en bank. Kundens betalning till ligan har skett när bolånet är utbetalt från banken, säger Nils Råby, kammaråklagare vid EBM i Stockholm i en skriftlig kommentar.

Enligt åtalet har ett stort antal personers identiteter och bankkonton utnyttjats för att möjliggöra brottsligheten och för att hantera brottsvinsterna.

Det är främst personer från Baltikum som har hämtats hit eller förmåtts att komma till Sverige. Väl på plats har de skaffat bank-id och bankkonton som gärningspersonerna sedan tagit kontrollen över.

– Gärningspersonerna har därmed kunnat använda deras bankkonton för att ta emot betalningar från kunder och samtidigt dölja brottsvinsternas ursprung, det vill säga penningtvätt. Dessutom har de utnyttjade identiteterna stått som företrädare för bolag som använts för att möjliggöra brottsligheten och som formella ägare till gärningspersonernas tillgångar, säger Nils Råby.

Fem av de åtta misstänkta gärningspersonerna som nu åtalas är häktade. Utredningen vid EBM i Stockholm har bedrivits i nära samverkan med skattebrottsenheten på Skatteverket och med bedrägerisektionen på Polismyndigheten.

ANNONS

Parallellt pågår en förundersökning som riktar sig mot omkring 150 bolånekunder som har fått ut cirka 300 miljoner kronor (detta belopp ingår i totalbeloppet om cirka 400 miljoner kronor) på oriktiga grunder.

EBM räknar med att kunna fatta åtalsbeslut i den delen i början på nästa år.

Rättegången börjar vid Stockholms tingsrätt den 26 oktober. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS