Efter att det Göteborgsbaserade finansbolaget Aros Kapital har reserverat 36 miljoner för väntade sanktionsavgifter från Finansinspektionen så vill vd Erik Berfenhag betona att bolaget inte står anklagat för brott eller för att uppsåtligen ha bidragit till brottslig verksamhet genom momskaruseller i den så kallade mobilhärvan.
Aros Kapital om bedrägerihärvan: ”Vi samarbetar med polis”
Mest läst i kategorin
Finansbolaget Aros Kapital, som till drygt 90 procent ägs av Mellbygårdssfären med industrifamiljen Andersson i spetsen, bekräftade nyligen för SVT att bolaget tidigare har varit delaktiga i momskaruseller genom den så kallade mobilhärvan. Företaget har reserverat 36 miljoner för väntade sanktionsavgifter från Finansinspektionen – något som Realtid skrev om i måndags.
Efter publiceringen hörde Aros Kapitals vd Erik Berfenhag av sig till Realtid för att betona att bolaget inte anklagas. Han förklarar att bolaget under tidigare vd hade brister i delar av sin kredithanteringsprocess och i arbetet med att motverka penningtvätt, vilket resulterade i att Aros Kapital användes i momskarusellbedrägerier, även benämnda MTIC, i den så kallade mobilhärvan.
– Jag vill betona att Aros inte står anklagat för brott, eller för att uppsåtligen ha bidragit till brottslig verksamhet. Tvärtom så har vi samarbetat med polis, åklagare och andra myndigheter för att bringa reda i vad som hänt i den så kallade mobilhärvan, säger Erik Berfenhag till Realtid, och tillägger:
– När bristerna uppdagades vidtog styrelsen en rad åtgärder såsom att tidigare vd fick lämna sitt uppdrag i bolaget och jag utsågs i hans ställe. Styrelsen gav den nya ledningen ett tydligt uppdrag för ett omfattande förändringsprogram, som nu i allt väsentligt är genomfört. Bland annat har bolaget vuxit från 52 medarbetare vid utgången av 2021 till 100 medarbetare vid utgången av juni 2023, säger Erik Berfenhag.
Realtid har därför uppdaterat den förra artikeln med ovanstående citat för att tydliggöra detta.