AI-assisterad kodning har snabbt blivit teknikvärldens nya "killer app" och drar till sig miljardsatsningar. Med sin potential att radikalt förändra branschen, kan mjukvaruindustrin stå inför en revolution.
Är AI-assisterad kodning nästa stora tekniska revolution?
Mest läst i kategorin
Mjukvaruutvecklingen står inför en omvälvande förändring när AI-assisterade kodverktyg tar plats på scenen.
Intresset är så pass stort att de har lockat till sig investeringar på nästan en miljard dollar sedan början av förra året, rapporterar Financial Times.
Teknikjättar och startups satsar stort på innovationer som lovar att öka produktiviteten och omforma hur kod skrivs och implementeras.
Jämför med övergången från skrivmaskiner
Sedan januari 2023 har företag som Replit, Anysphere och Magic samlat in sammanlagt 906 miljoner dollar, cirka 9,3 miljarder svenska kronor, enligt uppgifter från data- och analysföretaget Dealroom.
Investeringsvågen speglar en växande övertygelse om att AI-drivna kodassistenter är nästa stora genombrott inom teknologisektorn.
”Idag är mjukvaruutveckling det främsta området som påverkas av AI”, säger Hadi Partovi, vd för utbildningsorganisationen Code.org och erfaren investerare i Silicon Valley.
Han jämför användningen av AI i kodning med övergången från skrivmaskin till ordbehandlare.
Ökad produktivitet
Microsoft-ägda Github var tidigt ute med sin AI-assistent Copilot, som nu har nära två miljoner betalande användare.
Enligt Microsofts vd Satya Nadella står Copilot för över 40 procent av Githubs intäktsökning det senaste året, vilket understryker verktygets betydelse och potential.
Trots vissa säkerhetsbekymmer kring automatiserad kodning vittnar företag som använder dessa verktyg om produktivitetsökningar på mellan 20 och 35 procent.
AI snabbar alltså inte bara snabbar upp, utan möjliggör också mer komplexa och kreativa lösningar.
Inte ersättare för människor
Mjukvaruingenjörer världen över integrerar nu dessa AI-verktyg i sitt dagliga arbete.
”Det förändrar fundamentalt hur vi arbetar”, säger Marc Tuscher, teknikchef på tyska startupen Sereact.
Han betonar dock att AI-assistenter fungerar bäst som kraftfulla hjälpmedel snarare än som ersättare för mänskliga kodare.
Med den snabba utvecklingen och ökande investeringarna inom AI-drivna kodverktyg står mjukvaruindustrin på tröskeln till en ny era av effektivitet och innovation, skriver Financial Times.
Läs även:
AI-bolag i blåsväder efter nya stämningar. Realtid
”Företagsledare beter sig som barn när det gäller generativ AI”. Realtid
Palantirs vd om AI-krig: ”Ber inte om ursäkt”. Realtid