Realtid

Anna Kinberg Batra: Skrota e-kronan men inför statlig e-legitimation

Anders Frick
Uppdaterad: 31 mars 2023Publicerad: 31 mars 2023

E-krona är inget att satsa på för Riksbanken - ännu, men däremot borde staten införa en statlig e-legitimation. Det beskedet lämnar idag Betalningsutredningen med Anna Kinberg Batra i spetsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige är ett av få europeiska länder som fortfarande saknar statlig e-legitimation. Men om Anna Kinberg Batra får som hon vill kommer det att bli ändring på det.

– Privata banker äger centrala delar i systemet och staten måste kliva fram mer. Det är en brist för Sverige att vi inte har e-legitimation på den högsta säkerhetsnivån för digitala system som så många är beroende av, säger Anna Kindberg Batra till TT.

Under 2020 fick Anna Kinberg Batra ett regeringsuppdrag att utreda statens roll på betalningsmarknaden. Uppdraget gick under namnet Betalningsutredningen, vars betänkande idag har överlämnats till finansdepartementet.

Utredningens uppdrag var att kartlägga betalningsmarknadens utveckling och analysera statens framtida roll. Förutom e-legitimation har utredningen även tittat närmare på förslagen om att låta Riksbanken införa elektroniska pengar, e-kronor. Men det är ingenting som hon förordar – i alla fall inte i dagsläget. Slutsatsen blev att samhällsbehovet inte är tillräckligt, och att det återstår frågor att besvara kring stabilitet.

– Riksbanken bör fundera mer på frågan. Vi har högt förtroende för våra digitala betalningar, en krona är värd en krona, och vi har insättningsgaranti om det händer banken något liksom att bankerna står under tillsyn och rigorösa regelverk. Vi har trygga digitala kronor i dag som går genom bankerna, säger Anna Kinberg Batra, som nyligen blev utsett till landshövding i Stockholms län.

Samtidigt anser vice riksbankschef Aino Bunge att arbetet med en e-krona är mer angelägen än vad utredningen ger uttryck för. Det uppgav hon under ett panelsamtal.

– Arbetet med digitala centralbankspengar har accelererat kraftigt de senaste åren, som exempel pågår nu ett intensivt arbete hos ECB kring en eventuell digital euro. Vi själva har nyligen avslutat ett projekt där vi tittat på om digitala centralbankspengar kan förbättra gränsöverskridande betalningar som ofta är både dyra och krångliga, säger Aino Bunge i ett pressmeddelande.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]